Effektív adatvizualizáció a feltáró adatelemzésben, technológiai és technikai kitekintés

Czabán Tamás (2023) Effektív adatvizualizáció a feltáró adatelemzésben, technológiai és technikai kitekintés. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Czabán_Tamás_M678XO_Szakdoldozat.pdf] PDF
Czabán_Tamás_M678XO_Szakdoldozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of szakdolgozati-osszefoglalas_Czaban_Tamas_M678XO.pdf] PDF
szakdolgozati-osszefoglalas_Czaban_Tamas_M678XO.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (201kB)
[thumbnail of Czaban_tamas_M678XO_szakdolgozat-biralat-es-javaslat.docx (1).pdf] PDF
Czaban_tamas_M678XO_szakdolgozat-biralat-es-javaslat.docx (1).pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (334kB)
[thumbnail of szakdolgozat-biralat.docx.pdf] PDF
szakdolgozat-biralat.docx.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (241kB)

Absztrakt (kivonat)

Az adatvizualizáció a folyamatosan növekvő adatmennyiség miatt a mindennapjainkkritikus összetevőjévé vált, hogy minél hatékonyabban tudjuk befogadni az egyre sokasodóinformációt. A dolgozatban megvizsgálom az adatvizualizációk múltját és a jelenlegiszakirodalmat majd két általam készített vizualizáción keresztül mutatok be a jelenleglehetséges megoldások közül párat, utána kitérek a jövőben lehetséges kihívásokra ésmegoldásokra, közben megvizsgálva lehetséges új vizualizációs módszereket.A streamelt adatforrások egyike a sok újkeletű trendnek, amely megváltoztatja azadatvizualizáció arculatát. A valós időben generált adatmennyiség növekedésével avizualizációs eszközöknek képesnek kell lenniük az adatok streamelésére és feldolgozására agenerálás során. Ehhez gyorsabb feldolgozási teljesítményre és hatékony algoritmusokra vanszükség, amelyek képesek kezelni az adatok beáramlását, miközben valós időben is értelmesbetekintést nyújtanak ezekbe.A növekedett adatmennyiség jelentős része személyes adat vagy annak tekinthető.Ezeknek védelme mindenek előtti elsőbbséget élvez. Egy jelentős kihívást jelent a jövőbenannak biztosítása, hogy a vizualizációk könnyen hozzáférhetőek és érthetők legyenek a nemműszaki felhasználók számára. Az adatok összetettebbé válásával fontos, hogy avizualizációkat úgy alakítsák ki, hogy azok könnyen értelmezhetők legyenek, még a korlátozottműszaki szakértelemmel rendelkező személyek számára is. Ez új vizualizációs technikákkifejlesztését teheti szükségessé, amelyek egyszerű és intuitív módon képesek összetettadatokat közvetíteni. A dolgozatban feldolgozott két vizualizációban fogom azt bemutatni,hogy bár Pythonban sokkal részletesebb behatásunk van a vizualizációk minden elemére és azadatok manipulálására de technikai háttérrel nem rendelkező személyek számára a PowerBIgyakran sokkal intuitívabb.Ezen túlmenően, mivel az adatok összetettsége és mérete folyamatosan növekszik, abiztonsági és adatvédelmi aggályok is komoly problémát jelentenek. Az adatvizualizációseszközöknek olyan biztonsági intézkedéseket kell tartalmazniuk, amelyek védik az érzékenyadatokat, és jobb módszereket biztosítanak az adatok anonimizálásáraMára már az adatvizualizáció az adatelemzés szerves részévé vált. És mindenkinekérdeke, hogy minimális tudással vértezze fel magát annak érdekében, hogy könnyebbenmegértse a folyamatosan gyorsuló világunkat. A terület fontos kihívása a gyorsuló sebesség ésmennyiség ellenére biztonságban tudja tartani mindannyiunk adatait és olyan metódusokkalálljon elő, hogy a minimális technikai ismeretekkel rendelkező személyek részére isegyértelműen tudja kommunikálni az egyre nehezebb és nehezebb koncepciókat. Ahogy atechnológia folyamatosan fejlődik, az adatvizualizáció jövője izgalmas, és rengeteglehetőséget kínál új innovációkra és fejlesztésekre.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatelemzés - adatbányászat, adatmodellezés, adattisztítás, alkalmazott számítástechnika, elektronikus adattovábbítás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 09:27
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 09:27

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet