Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan

Knódelné Nagy Zsófia (2023) Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of G2VRW3_Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan.pdf] PDF
G2VRW3_Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of G2VRW3_Kisegítő számítások.zip] Archive (ZIP)
G2VRW3_Kisegítő számítások.zip
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (49kB)
[thumbnail of G2VRW3_szakdolgozati osszefoglalas.pdf] PDF
G2VRW3_szakdolgozati osszefoglalas.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (421kB)
[thumbnail of biralat_knodelne.pdf] PDF
biralat_knodelne.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (305kB)
[thumbnail of szakdolgozat-biralat-es-javaslat_külső konzulens részére.pdf] PDF
szakdolgozat-biralat-es-javaslat_külső konzulens részére.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (293kB)

Absztrakt (kivonat)

<p dir="ltr" style="text-align:left;"></p><p>Dolgozatom az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatokkal kapcsolatos teendőkről szól. </p> <p>Egy <b>konkrét ötletet </b>szeretnék ugyanis <b>sikeres vállalkozássá alakítani</b>. A 160 grammos szénhidrát diétába illő torták és sütemények készítésével foglalkozó cukrászműhelyt szeretnék nyitni Pécelen, mely a felső és felsőközéposztályt célozza meg. A versenytársakhoz képest annyival nyújtanék többet, hogy a termékekhez kiszámolom a pontos szénhidrát- és kalóriatartalmat 100 gramra vetítve – a diéta módszertana és általános szabályok szerint is.</p> <p><b>Célom</b> az volt, hogy rávilágítson: <b>megvalósítható-e</b> jövedelmező egyéni vállalkozásként a <b>Sucrée Sophie</b> koncepciója; és ha igen, akkor hogyan.</p> <p>Első lépésként ismertettem az üzleti lehetőséget, amelyre a vállalkozásomat felépíteni kívánom, némi személyes motivációval körítve.</p> <p>A második fejezetben <b>elemeztem a piacot</b>. Felmértem a környékbeli vállalkozások termé<span style="font-size: 1rem;">kkínálatát, akik cukrászipari terméket értékesítenek. Arra jutottam, hogy képes leszek piaci részesedést szerezni.</span></p> <p>Következett a <b>fogyasztói kör </b>vizsgálata. Meghatároztam, hogy kik lesznek a célcsoport: akik egészségügyi okokból keresnek diétás terméket (cukor-anyagcsere probléma miatt), illetve akik meggyőződésből, egészségtudatos életmód követése végett. A kutatás során megállapítottam, hogy mindkét tábor egyre növekszik, így a potenciális vevők köre biztosított.</p> <p>A <b>környezeti</b> hatások elemzésekor először a <b>nemzetközi helyzetet</b> igyekeztem felmérni. A relevánsnak ítélt történések közt említettem a koronavírus-járvány következményeit, az ukrán-orosz konfliktus hatásait, kitérve ezek szerepére az energetikai- és üzemanyagkrízisben is. &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; </p> <p><span style="font-size: 1rem;">Megvizsgáltam a </span><b style="font-size: 1rem;">magyarországi</b><span style="font-size: 1rem;"> gazdasági-politikai-kulturális </span><b style="font-size: 1rem;">helyzetet</b><span style="font-size: 1rem;">. Két dologra fordítottam kiemelt figyelmet: a hazai cukrászipari szolgáltatók utóbbi időben megfigyelhető nehézségekre, majd a nehézségek egyik fő okaként azonosított alapanyaárak alakulására. Kitértem arra is, hogy mire lehet érdemes figyelni a vállalkozás indításának kapcsán, például a készlethiány kialakulásának elkerülésére. Végül röviden kitértem a péceli mikrokörnyezetre is.</span></p> <p><b>Következtetéseimet</b> egy <b>SWOT</b>-mátrix segítségével foglaltam össze a 2. fejezet végén</p> <p>A harmadik fejezetet témája a vállalkozásra való felkészülés, melyet az <b>erőforrásigények meghatározásá</b>val indítottam. Részleteztem az indulóköltségek, a működési költségek, a személyes megélhetéshez szükséges költségek, illetve a biztonsági tartalék tartalmát és összegét, felosztva ezáltal a rendelkezésre álló saját tőke teljes összegét. </p> <p>Mint azt a bevezetésben is jeleztem, a vállalkozás finanszírozásának elméleti hátterére a dolgozat nem tér ki, a felhasználható összeget adottnak tekintettem.</p> <p>A fejezet végén szó eset a <b>vállalkozói képességekről és motiváció</b>ról.</p> <p>A negyedik fejezetben lefektettem az <b>üzleti terv</b> alapjait. Megvizsgáltam a cukrászműhely indításának jogi feltételeit, majd kidolgoztam a marketing- és pénzügyi tervet. </p> <p>Egy adott termék alapján meghatároztam a fajlagos előállítási költséget és bevételt, ami alapján kiszámoltam a fedezeti pontot, két forgatókönyvre is. Az egyikben a főállású vállalkozó, a másodikban mellékállású vállalkozóként tevékenykedem. </p> <p>Az utolsó fejezetben az <b>adózási</b> kérdések kerültek a középpontba. Megvizsgáltuk az ÁFA-mentesség lehetőségét, majd összehasonlítottuk a választható központi adózási formákat, végül a helyi, iparűzési adót vizsgáltuk meg.&nbsp;<span style="font-size: 1rem;">Ezután megbecsültem, hogy a pénzügyi tervben leírt adatok alapján fizetendő adók összege mennyi lenne a 3 különböző adózási nem esetében (vállalkozói SZJA, átalányadó, KATA). Szót ejtettem az egyéni vállalkozók nyilvántartási kötelezettségéről is.</span></p> <p>Végezetül <b>összefoglalom</b> a dolgozat készítése során levont következtetéseket. Felhívom a figyelmet a dolgozat korlátaira. A jövőre vonatkozó terveket és javaslatokat említek, alternatív megoldásokat vetek fel egy problémára.</p> <p></p><p><br></p><br><p></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA) Táv

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr Kardos Barbara
Belső
egyetemi docens; Számvitel Tanszék; PSZK
Varga Veronika
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adózás, cukorbetegség, egyéni vállalkozás indítása, üzleti tervezés, vállalkozás adótervezése
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 09:25
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 09:25

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet