Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan

Knódelné Nagy Zsófia (2023) Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of G2VRW3_Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan.pdf] PDF
G2VRW3_Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különösen a számviteli teendőkre vonatkozóan.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of G2VRW3_Kisegítő számítások.zip] Archive (ZIP)
G2VRW3_Kisegítő számítások.zip
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (49kB)
[thumbnail of G2VRW3_szakdolgozati osszefoglalas.pdf] PDF
G2VRW3_szakdolgozati osszefoglalas.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (421kB)
[thumbnail of biralat_knodelne.pdf] PDF
biralat_knodelne.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (305kB)
[thumbnail of szakdolgozat-biralat-es-javaslat_külső konzulens részére.pdf] PDF
szakdolgozat-biralat-es-javaslat_külső konzulens részére.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (293kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom az egyénivállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatokkalkapcsolatos teendőkről szól. Egy konkrét ötletet szeretnék ugyanis sikeres vállalkozássá alakítani. A 160 grammos szénhidrát diétábaillő torták és sütemények készítésével foglalkozó cukrászműhelyt szeretnéknyitni Pécelen, mely a felső és felsőközéposztályt célozza meg. Aversenytársakhoz képest annyival nyújtanék többet, hogy a termékekhezkiszámolom a pontos szénhidrát- és kalóriatartalmat 100 gramra vetítve – adiéta módszertana és általános szabályok szerint is.Célom az volt, hogy rávilágítson: megvalósítható-ejövedelmező egyéni vállalkozásként a SucréeSophie koncepciója; és ha igen, akkor hogyan.Első lépéskéntismertettem az üzleti lehetőséget, amelyre a vállalkozásomat felépítenikívánom, némi személyes motivációval körítve.A második fejezetben elemeztema piacot. Felmértem a környékbeli vállalkozások termékkínálatát, akikcukrászipari terméket értékesítenek. Arra jutottam, hogy képes leszek piacirészesedést szerezni.Következett a fogyasztói kör vizsgálata.Meghatároztam, hogy kik lesznek a célcsoport: akik egészségügyi okokbólkeresnek diétás terméket (cukor-anyagcsere probléma miatt), illetve akikmeggyőződésből, egészségtudatos életmód követése végett. A kutatás soránmegállapítottam, hogy mindkét tábor egyre növekszik, így a potenciális vevőkköre biztosított.A környezeti hatások elemzésekor először a nemzetközi helyzetet igyekeztem felmérni. A relevánsnak ítélttörténések közt említettem a koronavírus-járvány következményeit, azukrán-orosz konfliktus hatásait, kitérve ezek szerepére az energetikai- ésüzemanyagkrízisben is. Megvizsgáltam a magyarországigazdasági-politikai-kulturális helyzetet.Két dologra fordítottam kiemelt figyelmet: a hazai cukrászipari szolgáltatókutóbbi időben megfigyelhető nehézségekre, majd a nehézségek egyik fő okakéntazonosított alapanyaárak alakulására. Kitértem arra is, hogy mire lehet érdemesfigyelni a vállalkozás indításának kapcsán, például a készlethiánykialakulásának elkerülésére. Végül röviden kitértem a péceli mikrokörnyezetreis.Következtetéseimet egy SWOT-mátrixsegítségével foglaltam össze a 2. fejezet végénA harmadik fejezetet témájaa vállalkozásra való felkészülés, melyet az erőforrásigények meghatározásával indítottam. Részleteztem azindulóköltségek, a működési költségek, a személyes megélhetéshez szükségesköltségek, illetve a biztonsági tartalék tartalmát és összegét, felosztvaezáltal a rendelkezésre álló saját tőke teljes összegét. Mint azt a bevezetésbenis jeleztem, a vállalkozás finanszírozásának elméleti hátterére a dolgozat nemtér ki, a felhasználható összeget adottnak tekintettem.A fejezet végén szó eseta vállalkozói képességekről és motivációról.A negyedik fejezetben lefektettemaz üzleti terv alapjait.Megvizsgáltam a cukrászműhely indításának jogi feltételeit, majd kidolgoztam amarketing- és pénzügyi tervet. Egy adott termék alapjánmeghatároztam a fajlagos előállítási költséget és bevételt, ami alapjánkiszámoltam a fedezeti pontot, két forgatókönyvre is. Az egyikben a főállásúvállalkozó, a másodikban mellékállású vállalkozóként tevékenykedem. Az utolsó fejezetben az adózási kérdések kerültek aközéppontba. Megvizsgáltuk az ÁFA-mentesség lehetőségét, majd összehasonlítottuka választható központi adózási formákat, végül a helyi, iparűzési adótvizsgáltuk meg.Ezután megbecsültem, hogya pénzügyi tervben leírt adatok alapján fizetendő adók összege mennyi lenne a 3különböző adózási nem esetében (vállalkozói SZJA, átalányadó, KATA). Szótejtettem az egyéni vállalkozók nyilvántartási kötelezettségéről is.Végezetül összefoglalom a dolgozat készítésesorán levont következtetéseket. Felhívom a figyelmet a dolgozat korlátaira. Ajövőre vonatkozó terveket és javaslatokat említek, alternatív megoldásokatvetek fel egy problémára.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA) Táv

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adózás, cukorbetegség, egyéni vállalkozás indítása, üzleti tervezés, vállalkozás adótervezése
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 09:25
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 09:25

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet