A gazdasági kalkuláció hasznosítási lehetőségei a vállalkozás döntéselőkészítő és ellenőrző tevékenysége során

Oláh Anita (2023) A gazdasági kalkuláció hasznosítási lehetőségei a vállalkozás döntéselőkészítő és ellenőrző tevékenysége során. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Oláh_Anita_BGPDV5.pdf] PDF
Oláh_Anita_BGPDV5.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. Július 26..

Download (4MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (35kB)
[thumbnail of SZTK_O_Oláh_Anita.pdf] PDF
SZTK_O_Oláh_Anita.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. Július 26..

Download (290kB)
[thumbnail of Oláh Anita.pdf] PDF
Oláh Anita.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (199kB)
[thumbnail of SZTK_B_Oláh_Anita.pdf] PDF
SZTK_B_Oláh_Anita.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (746kB)

Absztrakt (kivonat)

<p dir="ltr" style="text-align:left;"><b>Dolgozatban egy hajózási személyszállítással foglalkozó vállalat költségmegfigyelési rendszerének működését, költségkalkulációs módszereit vizsgáltam. Áttekintettem annak a lehetőségeit, hogyan lehetne a meglévő jelentős értékű erőforráskapacitást eredményesen hasznosítani. A tulajdonosi elvárásoknak való megfelelés, a jogszabályi és egyéb szerződéses kötelezettségek teljesítésének a feltételei megnehezítik az üzemeltetésért felelős vezetők tevékenységét. A vezetőknek naponta döntést kell hozniuk a szervezet működésére, a hatékonyság növelésére, a költségek optimalizálására vonatkozóan. A megfelelő döntés csak megbízható információk alapján lehetséges, melyet a vezetői számvitel és a kontrolling rendszer biztosít gazdasági kalkulációkkal.&nbsp;Elengedhetetlen, hogy a vállalat számviteli információs rendszere pontos, precíz, megbízható adatokat adjon a piac szereplői számára, és emellett kielégítse a belső érintettek igényeit is.&nbsp;Az elméleti fejezetben áttekintettem a számviteli rendszerekkel, az önköltségszámítással, a költségmegfigyelési rendszerekkel és a döntések megalapozását segítő módszerekkel kapcsolatos fogalmakat, szakirodalmi ismereteket. Az önköltségszámítás hagyományos módszerei mellett bemutattam az újabb költségkalkulációs módszereket is. A gyakorlati fejezetben jellemeztem a Társaság költségelszámolási szabályzatait, majd elemeztem a 2021. és 2022. évi adatokat. Elméleti szinten gazdasági kalkulációkat készítettem az önköltségszámítás különböző módszereivel a tevékenység eredményének kimutatására, ÁKFN struktúra segítségével fedezeti pont és eredményhányad bemutatásával. Számításaimmal kimutattam, hogy a nem megfelelő módszerrel számított önköltség alapján az eredmény torzul, hibás vezetői döntések születhetnek.</b><br></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Controlling szakközgazdász

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kresalek Péter
Belső
Mestertanár; Számvitel Tanszék; PSZK
Rácz Mária
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: fedezetszámítás, gazdasági kalkuláció, kapacitásköltség, költségfelbontás, önköltségszámítás, tevékenység alapú költségszámítás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 09:25
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 09:25

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet