BI rendszerek teljesítményének optimalizálása

Boda Lóránt (2023) BI rendszerek teljesítményének optimalizálása. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Boda_Lóránt_AMN2TJ.pdf] PDF
Boda_Lóránt_AMN2TJ.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2123. December 31..

Download (1MB)
[thumbnail of Boda_Lóránt_Titkositasi_nyilatkozat.pdf] PDF
Boda_Lóránt_Titkositasi_nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)
[thumbnail of BA_O_Boda_Lóránt.pdf] PDF
BA_O_Boda_Lóránt.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2123. December 31..

Download (247kB)
[thumbnail of BA_B_Boda_Lóránt.pdf] PDF
BA_B_Boda_Lóránt.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (233kB)
[thumbnail of Boda_Lóránt.pdf] PDF
Boda_Lóránt.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (163kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomcélja főként egy olyan BI (üzleti intelligencia) rendszer teljesítményénekoptimalizálása volt, amely vállalati környezetben helyezkedik el. Az üzletiintelligencia alapvető fogalmaival kezdtem, bemutatva, hogy kik használhatjákés milyen célokra a BI technológiákat. Elsődlegesen arra kerestem a választ,hogy miért lényeges a teljesítmény optimalizációja, aminek a megválaszolásáhozszámos online forrás és szakirodalom állt rendelkezésemre. Az üzletifelhasználók számára fontos a riportok gyorsasága és hatékonysága, ezért már atervezés és igényfelmérés során fontos figyelembe venni a teljesítményt, mivelennek optimalizálása a későbbiekben költséges és időigényes lehet. Ennekkövetkeztében a következő kérdést vetettem fel magamnak: milyen tényezőket kellfigyelembe venni a teljesítmény optimalizálása során? Az egyik legfontosabb lépés, ha javítani szeretnénk ateljesítményen, hogy megvizsgáljuk az adatmodellünket és megpróbáljuk alegmegfelelőbben optimalizálni. Az adatmodell méretének és struktúrájánakoptimalizálása segíthet a riportok teljesítményének javításában. Sokszor márazzal is javulást érhetünk el, ha a fölöslegesnek szánt oszlopokat és sorokateltávolítjuk az adatmodellből, így ezáltal csökkenthetjük annak méretét.Ezen felül konkrét példákon keresztül mutattam be, hogyan istörténik egy BI rendszer bevezetése vállalati környezetbe, különböző lépésekenkeresztül egészen a megvalósításig. Bemutattam a projekt életciklusát,különböző szakaszokat és a követelményeket is. Kitértem a felhasználóiigényekre, illetve a megfelelő sebesség elérése érdekében kialakított BIarchitektúrára is, aminek bemutattam a különböző elemeit. Láthattuk, hogy akülönböző igények, különböző riportálási gyakorlatot követelnek meg.Ennek érdekében a következő kérdésem a dolgozatom címe isegyben, azazhogyan lehet a BI rendszerekteljesítményén javítani. Bemutattam példákonkeresztül azokat technikákat és módszereket, amelyekkel választ kaptam akérdésemre.Ha hatékony és gyorsriportokat szeretnénk látni, különösképp érdemes odafigyelni a fentebbemlítettek mellett a riportok megtervezésére, hiszen több aspektusban isbefolyásolhatja a teljesítményt. A riportokon szereplő vizualizációk segíteneka felhasználóknak felfedezni az adatokban rejlő összefüggéseket, ezáltalelősegítve a döntéshozatalt. Azonban, ha nem optimálisan használjuk ezeket alehetőségeket, akkor a jelentések könnyen túlzsúfoltak és nehezenértelmezhetőek lehetnek, nem beszélve arról, hogy romolhat a teljesítmény.Sokszor meglepő különbségeket kaptam sebességszempontból, igaz ez a vizualizációkon használt DAX kódok optimalizálása eseténis. Különböző módszereket mutattam be itt is, az alapoktól kezdve. A dolgozatvégén pedig egy teljesen nulláról felépített optimalizált riportot mutattam be,a lehető legjobb tudásom szerint. Általánosságban elmondható, hogy egy jóloptimalizált rendszert hosszú távon könnyebb karbantartani, valamint javíthatjaa felhasználói elégedettséget.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: BI rendszer, business intelligence, riportok, teljesítmény optimalizálása, üzleti intelligencia
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 09:24
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 09:24

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet