Kurinyecz Andrea Mária (2023) A függetlenített belső ellenőrzés értékteremtése a vállalati gyakorlatban. Pénzügyi és Számviteli Kar.
PDF
Kurinyecz Andrea MSC SZV A függetlenített belső ellenőrzés értékteremtése a vállalati gyakorlatban.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
|
PDF
Kurinyecz Andrea Összefoglaló MSC SZV A függetlenített belső ellenőrzés értékteremtése a vállalati gyakorlatban.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (87kB) |
|
PDF
Kurinyecz Andrea Mária.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (309kB) |
|
PDF
Kurinyecz Andrea Mária_MSC_bírálat_NK.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (273kB) |
Absztrakt (kivonat)
<p dir="ltr" style="text-align:left;"></p><p>A kutatás célja megvizsgálni a függetlenített belső ellenőrzés értékteremtését nemzetközi szállodaipari vállalatok gyakorlatában tulajdonosi és menedzsment megközelítésben. </p> <p>A pandémia hatására az iparág alapjaiban változott meg, a korábban alkalmazott hatékonyság, teljesítmény mérésére szolgáló technikák, módszerek mellé újakat kellett alkotni. A megváltozott folyamatokhoz a belső ellenőrzésnek is igazodnia kellett, a jelen szállodáiban megjelenő új kockázati pontokra ki kellett terjeszteni a kockázatkezelési és az ellenőrzési technikákat. </p> <p>A kiindulási pont természetesen továbbra is a belső ellenőrzés szakmai gyakorlatának nemzetközi normái és a számviteli információs rendszer, azonban annak eldöntésére, hogy hogyan teremt értéket a belső ellenőrzés a vállalati gyakorlatban, hatékony-e a belső ellenőrzés munkája már egy egészen másfajta nézőpontból tekintünk.</p> <p>A kutatás kiterjed a belső ellenőrzési rendszer kiépítésének lépéseire üzemeltetési, pénzügyi és számviteli kockázati pontok alapján, valamint az így felépített belső ellenőrzési rendszer működtetésére. Magyarország meghatározó szállodaipari szereplőinél gyakorlati módszerekkel veti össze a Covid 19 előtti és utáni technikákat. A kutatás elemzi a duális reportolás nehézségeit és kezelését, valamint a belső ellenőrzés szakmai irányítását. </p> <p> <span style="font-size:1rem;">A kutatás egyrészt vizsgálja, hogy a belső ellenőrzés hogyan teremt hozzáadott értéket a szállodaipari üzemeltetési rendszerhez, illetve milyen stratégiai erővel rendelkezik az észlelt kockázatok feltárásával és ezeket hogyan számszerűsíti a számviteli információs rendszerből.</span></p> <p>A kutatás külön vizsgálja a nemzetközi szállodaipari vállalatok kétszintű belső ellenőrzési rendszerét, mely magában foglalja a szállodai (üzemeltetési szintű), valamint a központi irányítás (Head office) ellenőrzési technikáit.</p> <p>Másrészt vizsgálja, hogy a jelen körülmények között melyek azok a belső ellenőrzési információk, melyek beépíthetőek az elemzésekbe és melyek alapján megalapozott tulajdonosi, befektetői döntéseket lehet hozni.</p> <p>Annak érdekében, hogy a belső ellenőrzés szakmaspecifikus döntései, eszközei és módszerei érthetővé és értékelhetővé váljanak, a kutatás elengedhetetlen része, hogy először magát az iparágat is egy kicsit megismerjük.</p> <p>A kutatás következő szakasza bemutatja egy szállodalánc belső ellenőrzési rendszerének kiépítését, szervezetét, irányítását és működtetését, valamint kapcsolatát a vállalat tulajdonosaival, vezetőivel és részlegeivel. </p> <p>Ezt követi a P&L belső ellenőrzés által végzett kockázatértékelése, valamint elemzés a Covid 19 belső ellenőrzés működésére gyakorolt hatásairól. A kutatás ismerteti, hogy válságban hogyan építhető ki egy sikeres kockázatkezelési rendszer.</p> <p>A kutatás fejezetein végighaladva átfogó képet kapunk a belső ellenőrzés értékteremtéséről, gazdasági és szervezeti hozzáadott értékéről a vállalati gyakorlatban. </p> <p> </p><br><p></p>
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Tanszék
Számvitel Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Konzulens(ek)
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | belső ellenőrzés, belső ellenőrzési normák, ellenőrzés, ellenőrzés számvitele, koronavírus-járvány (COVID-19), szállodaipar |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2024. Jan. 24. 09:24 |
Utolsó módosítás: | 2024. Jan. 24. 09:24 |
Actions (login required)
Tétel nézet |