A függetlenített belső ellenőrzés értékteremtése a vállalati gyakorlatban

Kurinyecz Andrea Mária (2023) A függetlenített belső ellenőrzés értékteremtése a vállalati gyakorlatban. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Kurinyecz Andrea MSC SZV A függetlenített belső ellenőrzés értékteremtése a vállalati gyakorlatban.pdf] PDF
Kurinyecz Andrea MSC SZV A függetlenített belső ellenőrzés értékteremtése a vállalati gyakorlatban.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Kurinyecz Andrea Összefoglaló MSC SZV A függetlenített belső ellenőrzés értékteremtése a vállalati gyakorlatban.pdf] PDF
Kurinyecz Andrea Összefoglaló MSC SZV A függetlenített belső ellenőrzés értékteremtése a vállalati gyakorlatban.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (87kB)
[thumbnail of Kurinyecz Andrea Mária.pdf] PDF
Kurinyecz Andrea Mária.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (309kB)
[thumbnail of Kurinyecz Andrea Mária_MSC_bírálat_NK.pdf] PDF
Kurinyecz Andrea Mária_MSC_bírálat_NK.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (273kB)

Absztrakt (kivonat)

Akutatás célja megvizsgálni a függetlenített belső ellenőrzés értékteremtésétnemzetközi szállodaipari vállalatok gyakorlatában tulajdonosi és menedzsmentmegközelítésben. Apandémia hatására az iparág alapjaiban változott meg, a korábban alkalmazotthatékonyság, teljesítmény mérésére szolgáló technikák, módszerek mellé újakatkellett alkotni. A megváltozott folyamatokhoz a belső ellenőrzésnek isigazodnia kellett, a jelen szállodáiban megjelenő új kockázati pontokra kikellett terjeszteni a kockázatkezelési és az ellenőrzési technikákat. Akiindulási pont természetesen továbbra is a belső ellenőrzés szakmaigyakorlatának nemzetközi normái és a számviteli információs rendszer, azonbanannak eldöntésére, hogy hogyan teremt értéket a belső ellenőrzés a vállalatigyakorlatban, hatékony-e a belső ellenőrzés munkája már egy egészen másfajtanézőpontból tekintünk.Akutatás kiterjed a belső ellenőrzési rendszer kiépítésének lépéseireüzemeltetési, pénzügyi és számviteli kockázati pontok alapján, valamint az ígyfelépített belső ellenőrzési rendszer működtetésére. Magyarország meghatározószállodaipari szereplőinél gyakorlati módszerekkel veti össze a Covid 19 előttiés utáni technikákat. A kutatás elemzi a duális reportolás nehézségeit éskezelését, valamint a belső ellenőrzés szakmai irányítását. Akutatás egyrészt vizsgálja, hogy a belső ellenőrzés hogyan teremt hozzáadottértéket a szállodaipari üzemeltetési rendszerhez, illetve milyen stratégiaierővel rendelkezik az észlelt kockázatok feltárásával és ezeket hogyan számszerűsítia számviteli információs rendszerből.Akutatás külön vizsgálja a nemzetközi szállodaipari vállalatok kétszintű belsőellenőrzési rendszerét, mely magában foglalja a szállodai (üzemeltetésiszintű), valamint a központi irányítás (Head office) ellenőrzési technikáit.Másrésztvizsgálja, hogy a jelen körülmények között melyek azok a belső ellenőrzésiinformációk, melyek beépíthetőek az elemzésekbe és melyek alapján megalapozott tulajdonosi,befektetői döntéseket lehet hozni.Annakérdekében, hogy a belső ellenőrzés szakmaspecifikus döntései, eszközei ésmódszerei érthetővé és értékelhetővé váljanak, a kutatás elengedhetetlen része,hogy először magát az iparágat is egy kicsit megismerjük.Akutatás következő szakasza bemutatja egy szállodalánc belső ellenőrzésirendszerének kiépítését, szervezetét, irányítását és működtetését, valamintkapcsolatát a vállalat tulajdonosaival, vezetőivel és részlegeivel. Eztköveti a P&L belső ellenőrzés által végzett kockázatértékelése, valamintelemzés a Covid 19 belső ellenőrzés működésére gyakorolt hatásairól. A kutatásismerteti, hogy válságban hogyan építhető ki egy sikeres kockázatkezelésirendszer.Akutatás fejezetein végighaladva átfogó képet kapunk a belső ellenőrzésértékteremtéséről, gazdasági és szervezeti hozzáadott értékéről a vállalatigyakorlatban.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Számvitel

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: belső ellenőrzés, belső ellenőrzési normák, ellenőrzés, ellenőrzés számvitele, koronavírus-járvány (COVID-19), szállodaipar
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 09:24
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 09:24

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet