BI eszközök alkalmazási lehetőségei vállalati környezetben

Horváth Dániel (2023) BI eszközök alkalmazási lehetőségei vállalati környezetben. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Záródolgozat_Horváth_Dániel.pdf] PDF
Záródolgozat_Horváth_Dániel.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. Április 14..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási lap - Horváth Dániel.pdf] PDF
Titkosítási lap - Horváth Dániel.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (203kB)
[thumbnail of Záródolgozati összefoglalás.pdf] PDF
Záródolgozati összefoglalás.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. Április 14..

Download (335kB)
[thumbnail of Záródolgozati bírálat külső konzulens részére_bírált.pdf] PDF
Záródolgozati bírálat külső konzulens részére_bírált.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (306kB)
[thumbnail of FOSZK bírálat(Horváth_Dániel).pdf] PDF
FOSZK bírálat(Horváth_Dániel).pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (81kB)

Absztrakt (kivonat)

A záródolgozatomban azüzleti intelligencia fogalmát és lehetőségeit vizsgálom elsősorban elméletisíkon, majd egy gyakorlati példával alátámasztva. A szakmai gyakorlatombóleredő tapasztalat nagyban elősegítette a BI ismereteim gyarapítását, hiszen ami csapatunk erősíti a döntéstámogató oldalt a cégen belül. Az egyetementanultakat is tudtam implementálni a munkámba, aminek köszönhetően könnyebbvolt helyt állni ebben a pozícióban. Ebben a szekcióban bemutattam a vállalatinformációáramlását a belső szereplők irányába, valamint elemeztem azokat azadatvizualizációs megoldásokat, amiket rendszeresen használunk.A személyes tapasztalataimismertetése után megvizsgálom a BI és DSS rendszerek elméleti hátterét ésfolyamatainak elterjedését. Kifejtésre kerül még az üzleti intelligenciafejlődése az évek elteltével, illetve bizonyításra kerül, hogy miért iselengedhetetlen a használata nagyvállalati szférában. Elemzem továbbá azokat aszoftvereket és informatikai megoldásokat, amik támogatják a BI rendszereket,valamint segítenek a kiépítésükben. Felmérésekkel, kutatási anyagokkal ésszakirodalmakkal alátámasztom a BI fejlődését és potenciálját különbözőterületekre bontva. Hazai és külföldi elismert szakemberek álláspontjaivaligazolom, hogy a BI modernebb felhasználása milyen mértékben növeli az adottvállalat információáramlásának és döntéstámogatásának minőségét.A dolgozat fő témájakéntpedig kifejtem azt a fejlesztésemet, ami egyértelműen alátámasztja a BIrendszerek hasznosságát és sokszínűségét, valamint azt a tényt, hogy azautomatizáció és az innováció mennyire fontos ebben a folyamatban. Egy olyanjelentést korszerűsítek, ahol a középvezetők a beosztottjaik feladatainak abeosztását végzik kéthetes ciklusokra bontva. Ismertetem a régi Excelbenhasznált rendszer folyamatát és annak hátrányait, a fejlesztési lépéseket ésvégül a végkifejlettet, amit Microsoft Power BI-ban valósítottam meg. Ennek arendszernek a sajátossága még, hogy a feladatok esztimált idejét összesíti azadott programozó elérhető kapacitásával, ezzel egy pontosabb képet advavezetőnek a fejlesztő terhelhetőségével kapcsolatban. Adatvizualizációsszempontból is analizálva lett a két riport, ahol jól látszottak a fejlettebbváltozat előnyei. A jelentés automatizációjának köszönhetően minimalizáltam azemberi erőforrás szükségességét, ami nem csak kapacitást szabadít fel, hanem agépi folyamatoknak köszönhetően pontosabb és precízebb eredményt ad vissza.Egyértelműen kitűnt az atény, hogy manapság az üzleti intelligencia mekkora különbséget és előnytjelenthet egy vállalat versenyképességének a megőrzése érdekében. Emellett agyakorlati példán keresztül jól látszott, hogy megéri időt és erőforrástfektetni az új rendszerekre és azok kiépítésére.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdaságinformatikus

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: adatelemzés, Excel, Power BI, thyssenkrupp, üzleti intelligencia
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 09:24
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 09:24

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet