Bérgazdálkodás, béren kívüli juttatások, cafeteria rendszer a Grundfos Shared Services Kft.-nál

Nervetti Anna (2023) Bérgazdálkodás, béren kívüli juttatások, cafeteria rendszer a Grundfos Shared Services Kft.-nál. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Nervetti Anna záródolgozat.pdf] PDF
Nervetti Anna záródolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2123. Május 08..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási Kérelem.pdf] PDF
Titkosítási Kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (567kB)
[thumbnail of Összefoglalás.pdf] PDF
Összefoglalás.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2123. Május 08..

Download (318kB)
[thumbnail of Záródolgozat bírálat_Nervetti Anna.pdf] PDF
Záródolgozat bírálat_Nervetti Anna.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (239kB)
[thumbnail of ZÁRÓDOLGOZAT BÍRÁLAT.pdf] PDF
ZÁRÓDOLGOZAT BÍRÁLAT.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (421kB)

Absztrakt (kivonat)

<p dir="ltr" style="text-align: left;"></p><p align="center"></p><p><span lang="HU">A záródolgozatom hosszas gondolkodás után a bérgazdálkodás, béren kívüli juttatások, cafeteria rendszeréből írtam meg, melyet a gyakorlati helyem szemszögéből is megvizsgáltam. Azt gondolom, hogy ez egy különleges téma, mégis a dolgozók nagy részét érintik is ezek a témakörök, fogalmak a mindennapi életben. A felvetésre kerülő kérdésem a következő lenne: Érdemes-e juttatásokban részesíteni a munkavállalókat, és ha igen, akkor milyen feltételekkel? Ezt a dolgozat során meg is válaszoltam. Úgy gondolom, hogy egy vállalatnak kiemelt hangsúlyt kell fektetni a munkavállalók vágyaira, és arra, hogy a cég megfelelő mértékben ösztönözze őket, arra, hogy elérjék a kitűzött célt. Ez remélhetőleg egy közösen megalkotott cél, de olyan is előfordul, hogy a dolgozónak egy saját személyes célja van, amelyet különböző ösztönző tényezők segítségével önállóan szeretne elérni. A bér, minden munkavállalónak az a pénzösszeg, amelyet az elvégzett munkájáért kézhez kap. Tehát a bér, a bérezési rendszerek alappillére, amely a dolgozó beosztásától, tapasztalatától és vállalati hierarchiában való elhelyezkedésétől függ. Ezen felül az egyéb motiváló alkotóelemek lehetnek például a béren kívüli juttatások, illetve a cafeteria elemei. A cafeteria szó jelentése önkiszolgáló étterem, amely arra utal, hogy a munkavállalók a megadott keretösszeget arra költik, amik számukra fontos és beleillik az életvitelükbe is. A munkáltató által tehát a kínált lehetőségek közül minden alkalmazott kiválaszthatja azokat az elemeket, amelyek számára a legkedvezőbbnek bizonyulnak. Az elemek között vannak különböző adótartalommal rendelkező elemek, ilyen például az adómentes-, a kedvezően adózó-, és az egyes meghatározott juttatások. A cafeteria rendszeréből kiemelném a SZÉP-kártya lehetőségét, amely nagy hatással van a magyar turizmus és vendéglátás szegmenseire. A következtetéseim alapján ez a juttatási elem jelentősen megnöveli a cafeteria népszerűségét és igénybevételét is. Tehát véleményem szerint a feltett kérdésre válaszolva, mind a munkáltatónak, mind a munkavállaló személynek összességében nagyon kedvezőek a különböző juttatások. A dolgozónak azért, mert adódik egy olyan plusz bevétele, amelyet például az étkezésre költhet el, a vállalatnak pedig azért előnyös, mert kedvezőbb adózással fizetheti ki a munkavállalóit, ami ráadásul nagy mértékben csökkenti a fluktuációt is. Továbbá&nbsp;</span><span style="font-size: 1rem;">az alkalmazottak véleményem szerint sokkal jobban megbecsülve érzik magukat a béren kívüli juttatásokkal, mint sem anélkül. Természetesen ez differenciálhat a vállalatok között, mert elképzelhető, hogy a dolgozó csupán csak az alapbérrel is meg van becsülve, de lehet olyan is, hogy az anyagi juttatásoktól eltekintve, nem kap olyan mértékű elismerést a munkát vállaló személy.</span></p><br><p></p><br><p></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kőszegi Csilla
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: bér - bérezés, bérszámfejtés, cafetéria rendszer, juttatások, vállalati struktúra
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 09:24
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 09:24

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet