Bérgazdálkodás, béren kívüli juttatások, cafeteria rendszer a Grundfos Shared Services Kft.-nál

Nervetti Anna (2023) Bérgazdálkodás, béren kívüli juttatások, cafeteria rendszer a Grundfos Shared Services Kft.-nál. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Nervetti Anna záródolgozat.pdf] PDF
Nervetti Anna záródolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2123. Május 08..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási Kérelem.pdf] PDF
Titkosítási Kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (567kB)
[thumbnail of Összefoglalás.pdf] PDF
Összefoglalás.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2123. Május 08..

Download (318kB)
[thumbnail of Záródolgozat bírálat_Nervetti Anna.pdf] PDF
Záródolgozat bírálat_Nervetti Anna.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (239kB)
[thumbnail of ZÁRÓDOLGOZAT BÍRÁLAT.pdf] PDF
ZÁRÓDOLGOZAT BÍRÁLAT.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (421kB)

Absztrakt (kivonat)

A záródolgozatom hosszas gondolkodás után a bérgazdálkodás, bérenkívüli juttatások, cafeteria rendszeréből írtam meg, melyet a gyakorlati helyemszemszögéből is megvizsgáltam. Azt gondolom, hogy ez egy különleges téma, mégisa dolgozók nagy részét érintik is ezek a témakörök, fogalmak a mindennapi életben.A felvetésre kerülő kérdésem a következő lenne: Érdemes-e juttatásokbanrészesíteni a munkavállalókat, és ha igen, akkor milyen feltételekkel? Ezt adolgozat során meg is válaszoltam. Úgy gondolom, hogy egy vállalatnak kiemelthangsúlyt kell fektetni a munkavállalók vágyaira, és arra, hogy a cég megfelelőmértékben ösztönözze őket, arra, hogy elérjék a kitűzött célt. Ez remélhetőlegegy közösen megalkotott cél, de olyan is előfordul, hogy a dolgozónak egy sajátszemélyes célja van, amelyet különböző ösztönző tényezők segítségével önállóan szeretneelérni. A bér, minden munkavállalónak az a pénzösszeg, amelyet az elvégzettmunkájáért kézhez kap. Tehát a bér, a bérezési rendszerek alappillére, amely adolgozó beosztásától, tapasztalatától és vállalati hierarchiában valóelhelyezkedésétől függ. Ezen felül az egyéb motiváló alkotóelemek lehetnekpéldául a béren kívüli juttatások, illetve a cafeteria elemei. A cafeteria szójelentése önkiszolgáló étterem, amely arra utal, hogy a munkavállalók amegadott keretösszeget arra költik, amik számukra fontos és beleillik azéletvitelükbe is. A munkáltató által tehát a kínált lehetőségek közül mindenalkalmazott kiválaszthatja azokat az elemeket, amelyek számára alegkedvezőbbnek bizonyulnak. Az elemek között vannak különböző adótartalommalrendelkező elemek, ilyen például az adómentes-, a kedvezően adózó-, és az egyesmeghatározott juttatások. A cafeteria rendszeréből kiemelném a SZÉP-kártyalehetőségét, amely nagy hatással van a magyar turizmus és vendéglátásszegmenseire. A következtetéseim alapján ez a juttatási elem jelentősenmegnöveli a cafeteria népszerűségét és igénybevételét is. Tehát véleményemszerint a feltett kérdésre válaszolva, mind a munkáltatónak, mind amunkavállaló személynek összességében nagyon kedvezőek a különböző juttatások.A dolgozónak azért, mert adódik egy olyan plusz bevétele, amelyet például azétkezésre költhet el, a vállalatnak pedig azért előnyös, mert kedvezőbb adózássalfizetheti ki a munkavállalóit, ami ráadásul nagy mértékben csökkenti afluktuációt is. Továbbáaz alkalmazottak véleményemszerint sokkal jobban megbecsülve érzik magukat a béren kívüli juttatásokkal,mint sem anélkül. Természetesen ez differenciálhat a vállalatok között, mertelképzelhető, hogy a dolgozó csupán csak az alapbérrel is meg van becsülve, delehet olyan is, hogy az anyagi juttatásoktól eltekintve, nem kap olyan mértékűelismerést a munkát vállaló személy.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: bér - bérezés, bérszámfejtés, cafetéria rendszer, juttatások, vállalati struktúra
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2024. Jan. 24. 09:24
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 24. 09:24

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet