„Mindennapi kenyerünket...” A gluténmentes kenyér mint alternatíva

Horváth Eszter Judit (2023) „Mindennapi kenyerünket...” A gluténmentes kenyér mint alternatíva. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of R7KLPR_szakdolgozat_final.pdf] PDF
R7KLPR_szakdolgozat_final.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of szerzoi-nyilatkozat-eredetisegrol-2020.pdf] PDF
szerzoi-nyilatkozat-eredetisegrol-2020.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (784kB)
[thumbnail of Horváth Eszter.pdf] PDF
Horváth Eszter.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (77kB)
[thumbnail of Kulso-biralat mesterkepzes Eszter Horvath 5 Jun 2023 Janos Toth signed.pdf] PDF
Kulso-biralat mesterkepzes Eszter Horvath 5 Jun 2023 Janos Toth signed.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (75kB)

Absztrakt (kivonat)

<p dir="ltr" style="text-align:left;"></p><div title="Page 67"><div><div><p>A szakdolgozatom témája a gluténmentes kenyér és ennek hétköznapi verziójának különbségeit taglalja. Kérdés felvetéseim között helyett kapott a gyártáskülönbségek, piaci ár kiegyenlítettlenségek és a potenciális piaci lehetőségek is.</p><p>Feltevésem volt, hogy a gluténmentes alternatívák és mint egy alaptermék a kenyér árkülönbségét nagyban a piaci. vetélytársak hiánya és ebből adódóan az árak magas profit alapja okozta.</p><p>A dolgozatban előszőr fogalmi keretrendszer tisztázása után a kenyér, mint egyik legnépszerűbb élelmiszertermék értékláncának taglalásába kezdtem. Itt kitérek az ellátásilánc és értéklánc különbségeire, a globális értéklánc fogalmára és a fenntarthatóságra is. Ezt specifikusan gluténmentes és gabona alapú kenyérre is megnézem majd ezt összehasonlítom.</p><p>Ezt követően a biotechnológiáját és a gyártási különbségeit taglalom a gluténmentes és a glutén tartalmú (hétköznapi) kenyérnek.</p><p>Az elemzésem végső részében a piaci változásokat, lehetőségeket elemzem statisztikákkal alátámasztva. Ennek során kitérek terményszerkezetre, terméshozamra és áralakulásra is. A potenciális fogyasztók és piac felmérése után a termék-ár összehasonlítással folytatom ezt végül állami szabályozások bemutatásával zárom le.</p></div></div></div><br><p></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Gáspár Tamás
Belső
egyetemi docens; Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék; KKK
Tóth János
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: agrárgazdaság, ellátási lánc - ellátó hálózat, fenntarthatóság, gluténmentes élelmiszer, nemzetközi értékláncok
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Szep. 07. 14:35
Utolsó módosítás: 2023. Szep. 07. 14:35

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet