Horváth Eszter Judit (2023) „Mindennapi kenyerünket...” A gluténmentes kenyér mint alternatíva. Külkereskedelmi Kar.
PDF
R7KLPR_szakdolgozat_final.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
|
PDF
szerzoi-nyilatkozat-eredetisegrol-2020.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (784kB) |
|
PDF
Horváth Eszter.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (77kB) |
|
PDF
Kulso-biralat mesterkepzes Eszter Horvath 5 Jun 2023 Janos Toth signed.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (75kB) |
Absztrakt (kivonat)
A szakdolgozatom témája a gluténmentes kenyér és ennek hétköznapi verziójának különbségeit taglalja. Kérdés felvetéseim között helyett kapott a gyártáskülönbségek, piaci ár kiegyenlítettlenségek és a potenciális piaci lehetőségek is.Feltevésem volt, hogy a gluténmentes alternatívák és mint egy alaptermék a kenyér árkülönbségét nagyban a piaci. vetélytársak hiánya és ebből adódóan az árak magas profit alapja okozta.A dolgozatban előszőr fogalmi keretrendszer tisztázása után a kenyér, mint egyik legnépszerűbb élelmiszertermék értékláncának taglalásába kezdtem. Itt kitérek az ellátásilánc és értéklánc különbségeire, a globális értéklánc fogalmára és a fenntarthatóságra is. Ezt specifikusan gluténmentes és gabona alapú kenyérre is megnézem majd ezt összehasonlítom.Ezt követően a biotechnológiáját és a gyártási különbségeit taglalom a gluténmentes és a glutén tartalmú (hétköznapi) kenyérnek.Az elemzésem végső részében a piaci változásokat, lehetőségeket elemzem statisztikákkal alátámasztva. Ennek során kitérek terményszerkezetre, terméshozamra és áralakulásra is. A potenciális fogyasztók és piac felmérése után a termék-ár összehasonlítással folytatom ezt végül állami szabályozások bemutatásával zárom le.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Tanszék
Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | agrárgazdaság, ellátási lánc - ellátó hálózat, fenntarthatóság, gluténmentes élelmiszer, nemzetközi értékláncok |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2023. Szep. 07. 14:35 |
Utolsó módosítás: | 2023. Szep. 07. 14:35 |
Actions (login required)
Tétel nézet |