Horváth Dominika Antónia (2023) Nyomokban Fairtrade-et tartalmazhat: A magyar fogyasztók etikus csokoládé-szokásainak vizsgálata. Külkereskedelmi Kar.
PDF
CSM0VL_Szakdolgozat_2023.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (2MB) |
|
PDF
Szakdolgozat külső bírálat - Horváth Dominika Antónia.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (53kB) |
|
PDF
Belső bírálat Horváth Dominika Antónia 2023.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (483kB) |
Absztrakt (kivonat)
<p dir="ltr" style="text-align:left;"></p><div title="Page 5"><div><div><p>Ha valakiről a társaságunkban kiderül, hogy nem szereti a csokoládét, az szinte felér egy szentségtöréssel. A csokoládé a legtöbb ember életének a része, már egészen a gyermekkorban elkezdődik a csokoládé jutalmazó és „gyógyító” szerepe, hiszen, amire a legtöbben a csokoládé szó hallatán először asszociálnak az édes élvezet, azaz a boldogsághormon. Azonban kevesen gondolnak a keserves valóságra, amely a csokoládé ellátási lánc legelején kezdődik. <span style="font-size:1rem;">A dolgozat a magyar fogyasztók etikus csokoládé-szokásait vizsgálta, melyben kitért a legjelentősebb méltányos kereskedelmi kezdeményezésre, a Fairtrade megítélésére, illetve mint lehetséges alternatívája, a bean-to-bar kereskedelemre. A szakdolgozat három részre tagolható.</span><span style="font-size:1rem;">Az első részben a szakirodalmi feldolgozásban ismertetésre került a kakaószektor összetett ellátási-lánca, a fennálló társadalmi és gazdasági problémák okai, illetve a különböző fenntarthatósági törekvések megjelenése lokális, és globális viszonylatban. A fenntarthatósági törekvések áttekintését követően a dolgozat a kezdeményezések tanúsítványait, azok problémáit, ellentmondásait és nem utolsó sorban globális piacát vizsgálja.</span><span style="font-size:1rem;">A magyar csokoládéfogyasztók etikus szokásainak felmérése kvantitatív és kvalitatív kutatási módszer alapján történt. Az elemzés első szakaszában 424 kitöltő adatai alapján megismerhetővé vált a csokoládéfogyasztási szokásuk, az etikus kereskedelemmel kapcsolatos tudásuk felmérése, valamint a hajlandóságuk feltérképezése a méltányos forrásból származó csokoládéfogyasztásra. </span><span style="font-size:1rem;">A csokoládéfogyasztók igényeinek kutatása során öt hazai prémium és kézzel készített csokoládé szcéna szereplőjével, illetve a Kakaó Nagykövettel készített interjú segíti a fogyasztói magatartás megértését. A Fairtrade kereskedelmi forma alternatívája a bean-to-bar csokoládék kereskedelme, amely hazai működésének mélyebb megismerése érdekében négy bean-to-bar manufaktúra válaszai nyújtanak eligazítást.</span></p><div title="Page 55"><p>Végezetül, a harmadik részben összegzésre kerülnek a kérdőív és az interjúk elemzéséből származó eredmények, amelyek feldolgozásuk utolsó lépéseként reflektálnak a kutatási kérdésekre, illetve a hipotézisek teljesülésére. A kutatás újszerű eredményei bemutatása után, valamint javaslat tétele befejeztével megállapításra kerül a kutatás tézise, mely lezárja a szakdolgozatot.</p></div><p></p><p></p></div></div></div><br><p></p>
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Tanszék
Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Konzulens(ek)
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | bean-to-bar, csokoládé, etikus, Fairtrade, fenntartható fogyasztás, méltányosság |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2023. Szep. 07. 14:29 |
Utolsó módosítás: | 2023. Szep. 07. 14:29 |
Actions (login required)
Tétel nézet |