Nyomokban Fairtrade-et tartalmazhat: A magyar fogyasztók etikus csokoládé-szokásainak vizsgálata

Horváth Dominika Antónia (2023) Nyomokban Fairtrade-et tartalmazhat: A magyar fogyasztók etikus csokoládé-szokásainak vizsgálata. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of CSM0VL_Szakdolgozat_2023.pdf] PDF
CSM0VL_Szakdolgozat_2023.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Szakdolgozat külső bírálat - Horváth Dominika Antónia.pdf] PDF
Szakdolgozat külső bírálat - Horváth Dominika Antónia.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (53kB)
[thumbnail of Belső bírálat Horváth Dominika Antónia 2023.pdf] PDF
Belső bírálat Horváth Dominika Antónia 2023.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (483kB)

Absztrakt (kivonat)

<p dir="ltr" style="text-align:left;"></p><div title="Page 5"><div><div><p>Ha valakiről&nbsp;a társaságunkban kiderül, hogy nem szereti a csokoládét, az szinte felér egy szentségtöréssel. A csokoládé a legtöbb ember életének a része, már egészen a gyermekkorban elkezdődik a csokoládé jutalmazó és „gyógyító”&nbsp;szerepe, hiszen, amire a legtöbben a&nbsp;csokoládé szó hallatán először&nbsp;asszociálnak az édes élvezet, azaz a boldogsághormon. Azonban kevesen gondolnak a keserves valóságra, amely a csokoládé ellátási lánc legelején kezdődik.&nbsp;<span style="font-size:1rem;">A dolgozat a magyar fogyasztók etikus csokoládé-szokásait vizsgálta, melyben kitért a&nbsp;legjelentősebb méltányos kereskedelmi&nbsp;kezdeményezésre, a Fairtrade megítélésére, illetve mint lehetséges alternatívája, a bean-to-bar kereskedelemre. A szakdolgozat három részre tagolható.</span><span style="font-size:1rem;">Az első részben a szakirodalmi feldolgozásban ismertetésre került a kakaószektor összetett ellátási-lánca, a fennálló társadalmi és gazdasági problémák okai, illetve a&nbsp;különböző&nbsp;fenntarthatósági törekvések megjelenése lokális, és globális viszonylatban. A fenntarthatósági&nbsp;törekvések áttekintését követően&nbsp;a dolgozat a kezdeményezések tanúsítványait, azok problémáit, ellentmondásait és nem utolsó sorban globális piacát vizsgálja.</span><span style="font-size:1rem;">A magyar csokoládéfogyasztók etikus szokásainak felmérése kvantitatív és kvalitatív kutatási módszer alapján történt.&nbsp;Az elemzés első szakaszában&nbsp;424&nbsp;kitöltő&nbsp;adatai alapján&nbsp;megismerhetővé vált a&nbsp;csokoládéfogyasztási szokásuk, az etikus kereskedelemmel kapcsolatos tudásuk felmérése, valamint a hajlandóságuk feltérképezése a méltányos forrásból származó csokoládéfogyasztásra.&nbsp;</span><span style="font-size:1rem;">A csokoládéfogyasztók igényeinek kutatása során öt hazai prémium és kézzel készített&nbsp;csokoládé szcéna szereplőjével, illetve a Kakaó Nagykövettel készített interjú segíti a fogyasztói magatartás megértését. A Fairtrade kereskedelmi forma alternatívája a bean-to-bar csokoládék kereskedelme, amely&nbsp;hazai működésének&nbsp;mélyebb megismerése érdekében négy bean-to-bar manufaktúra válaszai nyújtanak eligazítást.</span></p><div title="Page 55"><p>Végezetül, a harmadik részben összegzésre kerülnek a&nbsp;kérdőív és az interjúk elemzéséből származó eredmények, amelyek feldolgozásuk utolsó lépéseként reflektálnak a kutatási kérdésekre, illetve a hipotézisek teljesülésére.&nbsp;A kutatás újszerű eredményei&nbsp;bemutatása után, valamint javaslat tétele befejeztével megállapításra kerül a kutatás tézise, mely lezárja a szakdolgozatot.</p></div><p></p><p></p></div></div></div><br><p></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Nagy Andrea
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Szegedi Krisztina
Belső
egyetemi docens; Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék; KKK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: bean-to-bar, csokoládé, etikus, Fairtrade, fenntartható fogyasztás, méltányosság
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Szep. 07. 14:29
Utolsó módosítás: 2023. Szep. 07. 14:29

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet