Integrált vállalatirányítási rendszerek bevezetése, alkalmazása adott gazdasági egységben

Pirzsók Dániel (2023) Integrált vállalatirányítási rendszerek bevezetése, alkalmazása adott gazdasági egységben. Külkereskedelmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Záróvizsga - Pirzsók Dániel 2023..pdf] PDF
Záróvizsga - Pirzsók Dániel 2023..pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (782kB)
[thumbnail of Pirzsók Dániel.pdf] PDF
Pirzsók Dániel.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (319kB)

Absztrakt (kivonat)

<p dir="ltr" style="text-align:left;"></p><p>A szakdolgozatom során a vállalati információs rendszerek kialakulását, fejlődését taglaltam. Igyekeztem bemutatni ezen rendszerek fejlődésének mérföldköveit, funkcióbéli különbségeit, amik a fejlődés során kialakultak/átalakultak, illetve kiegészültek újabb funkciókkal.</p> <p>Az I. Fejezetben a vállalatirányítási rendszerek felépítéséről írtam. Mi az információ, adat és hogy az információt hogyan lehet feldolgozni. Vállalati szempontból az információ feldolgozása hogyan történhet, adott vállalati szintek milyen módon tudják a döntéseiket meghozni. Ahogy a számítógépek technikai fejlődése megtörtént, úgy vált elérhetővé a vállalatok számára egyre nagyobb mennyiségű adat feldolgozása. Ezen adatok feldolgozása információkká volt a kulcs egyes vállalatok számára ahhoz, hogy vezető gazdasági pozícióba kerülhessenek a konkurenciával szemben.</p> <p>A II. Fejezetben igyekeztem bemutatni a ma használatos vállalati rendszerek kialakulásának nagyobb mérföldköveit, a számítógépek fejlődését és a vállalatok kapcsolatát. A kezdeti információs rendszerek megjelenése, illetve ezen rendszerek bemutatása. Milyen funkciókat tartalmaztak, a vállalatok pedig hogyan tudták ezeket a funkciókat kiaknázni. Bemutattam egy vállalat szempontjából a vállalatirányítási rendszerek bevezetésének előnyeit és hátrányait. Leírtam, hogy mik azok a szempontok, amiket egy vállalatnak érdemes szem előtt tartani, ha ilyen rendszert szeretnének bevezetni, illetve a hátrányokat, amikkel a bevezetés során szembesülhetnek.</p> <p>A III. Fejezetben egy integrált vállalatirányítási rendszer bevezetésének fázisait taglaltam. Leírtam, hogy egy ERP bevezetése egy vállalat számára kezdetben túl nagy falat lehet. Ezért érdemes több fázisra bontva alkalmazni a bevezetését. Adott fázisokra vonatkozóan milyen eljárás a célszerű, mivel a bevezetés egymásra épülő, ezért adott fázisokat nem lehet felcserélni. A fázisok bevezetésével egyidejűleg milyen rendszerelemek kerülhetnek bevezetésre.</p><br><p></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Budai László
Belső
egyetemi docens; Társadalomtudományi Módszertan Tanszék; KKK

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: adat, anyagszükséglet-tervezés, döntéshozatal, ERP rendszerek, gyártási-erőforrás tervezés, információ, információs rendszer, információs rendszerek, integrált vállalatirányítás, integrált vállalatirányítási rendszer, MRP, MRP II.
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Szep. 07. 14:27
Utolsó módosítás: 2023. Szep. 07. 14:27

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet