Integrált vállalatirányítási rendszerek bevezetése, alkalmazása adott gazdasági egységben

Pirzsók Dániel (2023) Integrált vállalatirányítási rendszerek bevezetése, alkalmazása adott gazdasági egységben. Külkereskedelmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Záróvizsga - Pirzsók Dániel 2023..pdf] PDF
Záróvizsga - Pirzsók Dániel 2023..pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (782kB)
[thumbnail of Pirzsók Dániel.pdf] PDF
Pirzsók Dániel.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (319kB)

Absztrakt (kivonat)

Aszakdolgozatom során a vállalati információs rendszerek kialakulását,fejlődését taglaltam. Igyekeztem bemutatni ezen rendszerek fejlődésénekmérföldköveit, funkcióbéli különbségeit, amik a fejlődés során kialakultak/átalakultak,illetve kiegészültek újabb funkciókkal.Az I.Fejezetben a vállalatirányítási rendszerek felépítéséről írtam. Mi azinformáció, adat és hogy az információt hogyan lehet feldolgozni. Vállalatiszempontból az információ feldolgozása hogyan történhet, adott vállalatiszintek milyen módon tudják a döntéseiket meghozni. Ahogy a számítógépektechnikai fejlődése megtörtént, úgy vált elérhetővé a vállalatok számára egyrenagyobb mennyiségű adat feldolgozása. Ezen adatok feldolgozása információkkávolt a kulcs egyes vállalatok számára ahhoz, hogy vezető gazdasági pozícióbakerülhessenek a konkurenciával szemben.A II.Fejezetben igyekeztem bemutatni a ma használatos vállalati rendszerekkialakulásának nagyobb mérföldköveit, a számítógépek fejlődését és a vállalatokkapcsolatát. A kezdeti információs rendszerek megjelenése, illetve ezenrendszerek bemutatása. Milyen funkciókat tartalmaztak, a vállalatok pedighogyan tudták ezeket a funkciókat kiaknázni. Bemutattam egy vállalatszempontjából a vállalatirányítási rendszerek bevezetésének előnyeit éshátrányait. Leírtam, hogy mik azok a szempontok, amiket egy vállalatnak érdemesszem előtt tartani, ha ilyen rendszert szeretnének bevezetni, illetve ahátrányokat, amikkel a bevezetés során szembesülhetnek.A III.Fejezetben egy integrált vállalatirányítási rendszer bevezetésének fázisaittaglaltam. Leírtam, hogy egy ERP bevezetése egy vállalat számára kezdetben túlnagy falat lehet. Ezért érdemes több fázisra bontva alkalmazni a bevezetését.Adott fázisokra vonatkozóan milyen eljárás a célszerű, mivel a bevezetésegymásra épülő, ezért adott fázisokat nem lehet felcserélni. A fázisokbevezetésével egyidejűleg milyen rendszerelemek kerülhetnek bevezetésre.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdálkodási és menedzsment

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: adat, anyagszükséglet-tervezés, döntéshozatal, ERP rendszerek, gyártási-erőforrás tervezés, információ, információs rendszer, információs rendszerek, integrált vállalatirányítás, integrált vállalatirányítási rendszer, MRP, MRP II.
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Szep. 07. 14:27
Utolsó módosítás: 2023. Szep. 07. 14:27

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet