A német-magyar kapcsolatok gazdasági, politikai, kulturális aspektusainak bemutatása a rendszerváltás utáni beruházásokon keresztül napjainkig

Németh Márton Bonifác (2023) A német-magyar kapcsolatok gazdasági, politikai, kulturális aspektusainak bemutatása a rendszerváltás utáni beruházásokon keresztül napjainkig. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of SZAKDOLGOZAT_Németh Márton_Bonifác.pdf] PDF
SZAKDOLGOZAT_Németh Márton_Bonifác.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Németh Márton Bonifác.pdf] PDF
Németh Márton Bonifác.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (626kB)
[thumbnail of Németh Márton Bonifác opp.vél..pdf] PDF
Németh Márton Bonifác opp.vél..pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (234kB)
[thumbnail of NémethMártonB_konzulensiértékelés.pdf] PDF
NémethMártonB_konzulensiértékelés.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (61kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájául azértválasztottam a német-magyar kapcsolatokat, mert Németország hazánk egyiklegfontosabb kereskedelmi partnere és a két ország között létrejött hosszútávúkapcsolat alapjaiban meghatározza Magyarország gazdasági berendezkedését. A kétország közeli földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően Németország könnyen tudMagyarországon befektetéseket létrehozni. Magyarországon számos nagy németvállalat működik, köztük az Audi Hungaria Zrt. A német autógyártónak Győrbenvan gyára, ahol az európai piacra gyártanak autókat és alkatrészeket. Magyarországonműködik a Bosch csoport. A multinacionális mérnöki és technológiai cégnek többtelephelye is van Magyarországon, köztük egy jászberényi gyár, amely elektromosszerszámokat és kertészeti eszközöket gyárt. A multinacionális Siemens AG konszernis több gyárat és kutatóközpontot működtet Magyarországon. Ezek mellett számosnémet nagyvállalat leányvállalata működik hazánkban, így például a DeutscheTelekom AG egy leányvállalata, a Magyar Telekom, a BASF Hungária Kft. vegyiparicég, amelynek Tiszaújvárosban van egy gyára, illetve a Mercedes-BenzKecskeméten. E vállalatok jelentősen hozzájárulnak Magyarország GDP-jéhez, éstöbb tízezer magyar számára teremtenek munkalehetőséget. Ezt jól mutatja az is,hogy 2019-es adatok alapján a német vállalatok több mint 300.000 embertfoglalkoztattak Magyarországon. Bára német cégek által Magyarországon foglalkoztatottak száma több tényező miattis ingadozhat, a német vállalatok továbbra is fontos szerepet töltenek be amagyar gazdaságban, és valószínűleg a belátható jövőben is jelentős munkaadókmaradnak az országban.A másik ok, ami miatt ezt a témátválasztottam, személyes indíttatásból származik. Az egyetem első évében kezdtemigazán Németország iránt érdeklődni, miután a német nyelvet választottam másodikgazdasági nyelvként. Az első egyetemi évem után egy egyéves önkéntes programbanvettem részt Frankfurtban. A kezdeti kihívások után sikerült elsajátítanom anyelvet, megismernem annak sajátosságait és kihívásait, így több ajtó nyílt megelőttem. Ezután kezdtem az iránt érdeklődni, honnan is eredhet a Magyarországés Németország között kialakult jó gazdasági kapcsolat, miként ítélik megegymást a két ország lakói.A kérdések tehát, amelyekre szakdolgozatombanszeretnék választ kapni, a következőek:1.Milyen tényezők határozták meg a két országviszonyát a múltban és napjainkban?2.Milyen kihívásokkal kell a két országnak szembenéznie?3.Hogyan vélekednek polgártársaink a németberuházásokról Magyarországon?4.Milyen jövőbeni együttműködési lehetőségeketrejt még magában e két ország?

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Üzleti Szaknyelvek Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: gazdasági kapcsolatok, kapcsolatok, kultúra, Magyarország, Németország, üzleti világ
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Szep. 07. 14:25
Utolsó módosítás: 2023. Szep. 07. 14:25

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet