A mikrochip-gyártás és a világgazdaság kapcsolata, különös tekintettel az autógyártásra és a magyarországi autóértékesítésre

Gergye Vivien (2023) A mikrochip-gyártás és a világgazdaság kapcsolata, különös tekintettel az autógyártásra és a magyarországi autóértékesítésre. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Diplomadolgozat NGG MSc Gergye Vivien.pdf] PDF
Diplomadolgozat NGG MSc Gergye Vivien.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Értékelés.pdf] PDF
Értékelés.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (109kB)
[thumbnail of Gergye_Vivien_K2I9Q8.pdf] PDF
Gergye_Vivien_K2I9Q8.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (580kB)

Absztrakt (kivonat)

Diplomamunkám a mikrochip-gyártás és a világgazdaság kapcsolatát vizsgálom, különös tekintettel az autógyártásra és a magyarországi autóértékesítésre. Kutatásom részét képezi a szakirodalom tanulmányozása is, hogy megválaszoljam, mi jellemző a mikrochip-hiány pandémia utáni és az orosz-ukrán háború alatti helyzetére és mi várható a jövőben? Dolgozatom hangsúlyát a jelenlegi mikrochip-hiány hazai bemutatására, és annak elemzésére fordítom, hogy ez milyen hatással van a magyarországi piacra. Kutatási célom átfogóan elemezni az általam készített mélyinterjúkat, valamint megvizsgálni, milyen összefüggések figyelhetők meg a piaci szereplők között.Munkám összesen nyolc tartalmi fejezetre bontható. A bevezetést követően a második fejezetben a mikrochip-gyártás története, fejlődése található. Ezután a harmadik fejezetben a mikrochip-gyártás és a világgazdaság kapcsolatát mutatom be, kitérek a mikrochip-gyártás helyzetére Tajvan, Kína, USA és Európa esetében is. A szakdolgozatom negyedik fejezetében részletesen bemutatom a mikrochip-hiányt, a 2022-es esztendőről pedig átfogó elemzést készítek. Az autógyártást és a mikrochipek kapcsolatát az ötödik fejezetben ismertetem. A hatodik fejezetben a primer kutatásom eredményei szerepelnek. Ebben a részben ismertetem az interjúalanyokat, a hiány miatt Magyarországon tapasztalható hatásokat, valamint a mikrochip-hiány mélypontját. A mélypont idején felállított prognózisok és egyéb hátráltató tényezők elemzése után olvasható a kereslet és a pénzügyi stabilitás elemzése, majd a jövőre vonatkozó prognózisok. A fejezet végén pedig egy összegzést készítek mindezekről. A hetedik fejezetben a kutatásom eredményeit foglalom össze, majd pedig a kutatási kérdéseimre adott válaszaimmal zárom a dolgozatomat. A nyolcadik fejezetben az irodalomjegyzék található.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: autóipar, ellátási-lánc, gazdaság, mikrochip, mikrochip-hiány
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Szep. 07. 14:22
Utolsó módosítás: 2023. Szep. 07. 14:22

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet