Fenntartható fejlődés, annak társadalmi, gazdasági szempontok szerinti megközelítése, különös tekintettel egy multinacionális autóipari beszállító vállalat budapesti telephelyének ez irányú tevékenységére

Baráth Tamás Norbert (2023) Fenntartható fejlődés, annak társadalmi, gazdasági szempontok szerinti megközelítése, különös tekintettel egy multinacionális autóipari beszállító vállalat budapesti telephelyének ez irányú tevékenységére. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of SZAKDOLGOZAT_FINAL.pdf] PDF
SZAKDOLGOZAT_FINAL.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. Április 25..

Download (1MB)
[thumbnail of nyilatkozat bizalmas kezelés.pdf] PDF
nyilatkozat bizalmas kezelés.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (592kB)
[thumbnail of szakdolgozat biralata BARATH.pdf] PDF
szakdolgozat biralata BARATH.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (222kB)
[thumbnail of Szakdolgozatbírálat_BT.pdf] PDF
Szakdolgozatbírálat_BT.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (381kB)

Absztrakt (kivonat)

“Egy vállalat van,amely 4 milliárd éve működik, melynek neve természet...” -Frederic VesterSzakdolgozatom célja annakbemutatása, hogy a környezeti gondolkodás evolúciója hogyan jutott el a fentikövetkeztetésig, az állami szereplők hogyan karolták fel a fenntarthatófejlődés eszméjét, a vállalatok miként integrálják azt stratégiájukba, valaminta társadalmi szférában hogyan jelenik meg a fenntarthatóság és az egyénremilyen szerep hárul környezetének fenntarthatóbbá tételében.Kutatási koncepcióm két átfogó részből tevődik össze. Aszekunder kutatás, a szakirodalmi feldolgozás során törekszem betekintéstnyújtani a környezeti gondolkodás kialakulásának történetébe. Időrendben, ajelentősebb mérföldkövek bemutatásával szemléltetem, hogy az ipariforradalomtól kezdődően milyen folyamatok, igények és gondolatok vezettek afenntartható fejlődés eszméjének kialakulásához. Fontosnak tartom röviden kiemelni,hogy a nemzetközi konferenciákat milyen klasszikus, neoklasszikus és alternatívközgazdasági irányzatot képviselő gondolkodók elméletei előzték meg, valamint akörnyezetszennyezés problémája hogyan jelent meg a XX. század közepét megelőzőidőkben, mielőtt azt globális méretű problémává nyilvánították volna. Az államiszerepvállalást a nemzetközi konferenciákon hozott intézkedéseken keresztülmutatom be, a Stockholmi Konferenciától kezdődően, Rión keresztül, az Agenda-30dokumentumban meghatározott – jelenleg is irányadó – célok meghatározásáig,amelyekre – aktualitásuk lévén - kiemelt hangsúlyt fektetek. Foglalkozom akörnyezetvédelem magyarországi helyzetével, kitérek az Alaptörvényben valómegjelenésére, valamint ismertetem a fenntartható fejlődési célokmegvalósításáért felelős kormányzati és egyéb szervezeteket. A dolgozat másodikfelében bemutatom, hogy a fenntarthatóság hogyan jelenik meg a gyakorlatban atársadalom és az egyén szintjén, de kitérek a vállalati ösztönző eszközökre is.Kutatásom fő tárgyát képezi a vállalati szektor vizsgálata, ezen belülfoglalkozom a szervezetek társadalmi felelősségvállalásával és azzal, hogy efelelősségvállalási szempont hogyan jelenik meg stratégiájukban, annak megtérüléséreis kitér dolgozatom. Primer kutatásomban párhuzamot vonok az Agenda 30-banmeghatározott globális célkitűzések és az SDG célok vállalkozási szintenmegjelenő teljesülése között. Ennek megfelelően szakdolgozatom hipotézise: Avállalati fenntarthatósági célok és azok megvalósulása követi a nemzetközi intézményekáltal meghatározott fenntarthatósági célokat.Az összefüggéseket a Continental globális, valamintgyári szintű fenntarthatósági stratégiáján, energia- és hulladékgazdálkodásicélkitűzésein és eredményein keresztül értelmezem, párhuzamba állítva azokat azENSZ által, az Agenda 30-ban meghatározott nemzetközi Fenntartható FejlődésiCélok korrelációjában.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Gazdaságtan Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdálkodás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: ENSZ, fenntartható fejlődés, multinacionális vállalatok, szennyezés, zöld energia
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Szep. 07. 14:22
Utolsó módosítás: 2023. Szep. 07. 14:22

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet