Stressz és stresszkezelés a vendéglátásban

Nyíri Rebeka (2022) Stressz és stresszkezelés a vendéglátásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Nyíri Rebeka_szakdolgozat.pdf] PDF
Nyíri Rebeka_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Nyíri Rebeka bírálat Keszei Barbara.pdf] PDF
Nyíri Rebeka bírálat Keszei Barbara.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)
[thumbnail of Szakdolgozat értékelő lap Nyíri Rebeka.pdf] PDF
Szakdolgozat értékelő lap Nyíri Rebeka.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (243kB)

Absztrakt (kivonat)

A vendéglátásban való munkavégzés során specifikusan a területen megjelenő munkahelyi stressz és stresszkezelés kutatása alatt kitöltött kérdőívem országosan elérhető volt. Az összesített eredmények ugyan láthattuk, hogy többnyire egyeznek más külföldi kutatásokkal, azonban további érdekes tények jelenhetnek meg, ha a kutatást az országon belül régiókra bontva végeznénk el. A regionálisan esetlegesen megjelenő különbségek vagy hasonlóságok a pszichoszociális stressz kutatását segítenék elő. Egy megyénként elvégzett kutatás eredményeiből következtetések vonhatók le arról, hogy az országban jelen lévő eltérő gazdasági helyzet mekkora mértékben befolyásoló tényező. További hasznos eredményeket kaphatunk a témában, ha a kérdőívet kitöltőket a munkahelyük szerint csoportosítjuk az éttermek fajtája szerint. Az általam választott kérdéskört tovább vizsgálhatjuk egy kutatással, ahol a megkérdezett személyek arról is beszámolnak, hogy milyen gyakran váltják a munkahelyüket, a vendéglátáson belül mennyi ideig dolgoznak egy adott étteremben. Ide kapcsolódóan lényeges további tényeket fedezhetünk fel, ha a válaszadók arról is információt szolgáltatnak, hogy a vendéglátáson kívül vállaltak-e már munkát más területen, és azt hogyan hasonlítják össze a vendéglátással. Ezek az interjúk mélyebb megismerést engednének a különböző foglalkoztatásokban megjelenő nehézségekről és azok reális összehasonlításáról is. Bizonyos időszakokat kiemelve, például az elmúlt években megjelenő vírushelyzet alatt ez az érték valószínűleg eltérő adatokat mutat, mint más időszakokban. Az infláció mérésén kívül a szektorban megjelenő stresszfaktorok részletesebben megismerhetőbbé válnának egy ismételt kutatás elvégzése során, ahol a demográfiai adatok szerint is csoportosításra kerülnek a válaszok. Az általam választott téma igen sokszínű, [KB1] a kutatásom és vizsgálataim alatt több szempont is [KB2] felmerült, ami alapján tovább mérhető a vendéglátásban való munkavégzés során megjelenő stressz és annak kezelésére vonatkozó technikák. Fontosnak tartom további feltárását a kérdéskörnek, hiszen látható az ismertetett szakirodalomból, és kutatásom eredményeiből is, hogy valós, a munkaerőpiacon jelen lévő problémáról van szó. Leendő szakoktatóként elengedhetetlen feladatnak érzem, hogy a szakmához tartozó tudásanyagon kívül a területen a munkám során szerzett tapasztalatokat átadjam a leendő szakács és felszolgáló kollégáknak. Ide tartozóan kitérjek a választott szakmával járó nehézségekre, a munkaerőpiacon megjelenő valós feszültséget és frusztrációt okozó helyzetekre is. Ezeknek a negatív tényezőknek ismertetésén túl a napi feladatok során megjelenő komplikációk megoldására is használható technikákat mutassak a vendéglátásra és a diákoknál személyre szabottan. Az kitöltött kérdőív hozzájárult ahhoz, hogy megismerjem a szakoktatás és a figyelmes pedagógus fontosságát. Az eredményekben kapott többek által kiemelt foglalkoztatási keretekre, munkakörülményekre és a vendégekkel való kommunikáció témájára nagyobb figyelmet fordítsak. A kutatás során személyes fejlődésként megfigyeltem a saját stresszkezelési módszereimet és javítottam szokásaimon. Szemügyre vettem a munkatársaim viselkedési mintáit a naponta megjelenő nehéz helyzetekben és igyekszem a szakemberek által megismert kielégítő és kiégést megelőző technikákat számukra is továbbadni, megmutatni és megtanítani. Ezzel a megszerzett tudással a jelenlegi munkahelyemen való munkavégzést is pozitívabbá tudom tenni nem csak a saját részemre, hanem kollégáim számára is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Üzleti szakoktató

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Keszei Barbara
Belső
főiskolai docens; Pedagógia Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: pedagógusképzés, stressz, stresszkezelés, szakoktatás, vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Aug. 03. 16:42
Utolsó módosítás: 2023. Aug. 03. 16:42

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet