Mentes és hagyományos desszertek a rendezvényeken

Kónya Barbara (2023) Mentes és hagyományos desszertek a rendezvényeken. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of szakdolgozat kónya barbara zbvxyn.pdf] PDF
szakdolgozat kónya barbara zbvxyn.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Kónya Barbara k.pdf] PDF
Kónya Barbara k.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (110kB)
[thumbnail of BSc(BA) - Kónya Barbara - bírálati lap.pdf] PDF
BSc(BA) - Kónya Barbara - bírálati lap.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (292kB)

Absztrakt (kivonat)

<p dir="ltr" style="text-align: left;"></p><p>Szakdolgozatom témáját mindenekelőtt személyes érdeklődés, valamint első mesterségem okán választottam. Tizennégy éves korom óta foglalkoztat, mi zajlik a konyhában, és életem első szénné égetett muffin próbálkozása is erre az időszakra tehető. Akkor úgy éreztem, én már most újra gondoltam a hamuban sült pogácsa fogalmát, és habár jómagam nem lettem hat ökrös gazda, mint a szegény legény Benedek Elek művében, egy olyan úton indultam el, amely a mai napig szerves részét képezi az életemnek. </p> <p>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Számomra az ételkészítés művészet, gondoskodás, kibontakozás, aktív meditáció és az egyetlen kreatív hobbi, amelyről úgy gondolkodom, hogy mindig keresztezni fogjuk egymás útját. Ezen belül is, a sütemények előállítása, töltése, díszítése, ami igazán közel áll hozzám. Amikor ételt készítek, „enyém az egész nagyvilág, ahol szárnyalhat a képzeletem. Nincsenek határok, nincsenek korlátok, nincsenek gondolatok, csak ötletek, érzések és rezgések.” (Vajda, 2019, p. 66). Ennek eredményeképp iratkoztam be a cukrász képzésre, közvetlenül a középiskola befejezése után. Úgy éreztem „eljött az ideje, hogy megtapasztaljam, amiben hittem” (Vajda, 2019, p. 70.). Ekkor, a Zila kávéház és Krisztina cukrászda tanulója voltam, ahol elsőkézből tapasztalhattam, hogy valójában milyen differencia van aközött, hogy otthon szenvedélyből, és szeretetből elsütöget az ember lánya, illetve az ipari mennyiségek, állandó, és azonos minőségű termékek, adott időre való elkészítése között. Ebben az időszakban ismerkedhettem meg a hagyományos édességek professzionális színvonalú fortélyaival, ami egy teljeskörű, és átfogó rálátást biztosított a gyakorlatban számomra, melyet az elméleti alapokra fektethettem a BGSZC Giorgio Perlasca Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola alatt folytatott tanulmányaim kapcsán. </p> <p>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;Az akkreditált végzettség megszerzését követően lehetőségem adódott Ciprus délnyugati részén, Paphoson, az Elysium 5 csillagos szállodában tapasztalatot szerezni, egy mobilitási pályázat elnyerésével. Ezen alkalommal nyerhettem betekintést egy teljesen internacionális konyha közegébe, mivel számosságát tekintve 6 különböző országból dolgoztunk egy műhelyben (görög, bolgár, török, magyar, orosz, valamint román), így a diverzitásunk volt a változatos árukínálat kialakításának kulcsa. Hamar megértettük egymást, mivel egyetlen közös nyelvet beszéltünk: a sütés szeretetének nyelvét. Továbbá minden nap, más nemzet desszertjeit készíthettük az asztalra a vendégeknek, ugyanis tematikus estjeink voltak. Itt találkoztam életemben először hivatalos menükártyán mentes édességekkel, ami nélkülözhetetlen eleme volt a kínálatnak, mind a büfében, és az a’la carte vendéglőegységeinkben is. Igaz, kifejezetten külön helyiség az elkészítésükre nem volt biztosítva, azonban minden nap kötelező jelleggel kellett készülnünk tejmentes, tojásmentes, gluténmentes, cukormentes és természetesen vegán opciókkal is. Mindezen jellemzőket sokszor egy azonos desszertben valósítottuk meg. Tehát számomra ez egy rendkívül tanulságos élmény volt, hiszen a világ minden pontjáról érkeztek vendégek, és ki gondolná, hogy az Indiából hozzánk látogató, nem fog csokoládé mousset fogyasztani a vacsora után, hiszen egyrészt minimális mennyiségű barna rum az egyik ízesítőanyaga, másrészt zselatint használunk hozzá, remek kötőanyag képessége miatt, ennélfogva nem alkalmas vegetáriánusok számára.</p> <p>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Személyes vonatkozásban, én nem küzdöm semmilyen étel intoleranciával, vagy allergiával. Azonban munkatapasztalataim által meggyőződésem, hogy ez egy már 10 éve is egy igen széles réteg volt, és egyre csak gyarapodó a tábora azoknak, akik kénytelenek ilyen formában étkezni, és az élet édesebbik oldalát megreformálni, és ezáltal, annak a száma is növekszik, akik számukra biztonsággal elfogyasztható ételkölteményt tudnak előállítani az asztalra. Cukrászként, 2023-ban, úgy vélem helytálló és egyben szükséges gondolat hagyományaink ápolása és őrzése, azonban nyitott szemmel és füllel kell járnunk világban. Figyelni, hová fejlődünk, akár trend irányzatokat követve, akár a diétákat tekintve, ugyanúgy, mint az egészségügyi állapotokat figyelembe véve. Vizsgálni, mi a tendencia, mi az irány és felvenni az ütemet a változó világgal, hiszen a 21. században a végtelen technológia tárházának lehetősége nyílik elénk. </p> <p>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Szakdolgozatom alapvető <b>célja</b>, hogy szakirodalmi források alapján ismertessem a négy leggyakrabban előforduló alapanyag érzékenységet, melyben a továbbiakban ki fogok térni, mint étel intolerancia és allergia. Első körben fogom tisztázni a kettő közti különbséget, hogy rávilágíthassak, miért szükséges hagyományőrző süteményeink mellett odafigyelni mentes verziójukra, hiszen a napjainkban egyre növekvő népbetegségekből lehet látni, hogy a hiány folyamatosan szüli az igényt. Ehhez <b>kétféle primer felmérést</b> fogok használni, melyeket <b>szekunder elemzéseimre</b> alapszom, és ezeken keresztül igyekszem feltárni <b>kutatási kérdéseimre</b> a választ. Továbbá ismertetni fogom a HACCP szabályrendszerét a rendezvényeken a <b>SWOT elemzés</b> által, ahhoz, hogy teljeskörű és átfogó képet kapjon az olvasó.</p> <p>&nbsp;</p> <p><!--[if !supportLists]-->1.&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; <!--[endif]-->Tézis: kutatásom alapján igazoljam a mentes desszertek elengedhetetlenségét, az érintettek megoszlása szerint</p> <p><!--[if !supportLists]-->2.&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; <!--[endif]-->Tézis: alátámasztani, hogy megvalósítható-e az élelmiszerbiztonság biztosítása rendezvényeken különös tekintettel a mentes süteményekre</p><br><p></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Hidvégi Hedvig
Belső
Mestertanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: élelmiszerbiztonság, HACCP, hagyományos sütemények, mentes desszertek, rendezvények
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Aug. 03. 16:36
Utolsó módosítás: 2023. Aug. 03. 16:36

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet