Innováció a cukrászatban

Pércsi Bence (2023) Innováció a cukrászatban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat végleges Pércsi Bence (SQ8KT8).pdf] PDF
Szakdolgozat végleges Pércsi Bence (SQ8KT8).pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Pércsi Bence k.pdf] PDF
Pércsi Bence k.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (85kB)
[thumbnail of BSc(BA) - Pércsi Bence - bírálati lap.pdf] PDF
BSc(BA) - Pércsi Bence - bírálati lap.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (289kB)

Absztrakt (kivonat)

<p dir="ltr" style="text-align: left;"></p><p>A gasztronómia és a cukrászat iránt való érdeklődésemet főként a családomnak köszönhetem, hiszen közülük jónéhányan a szakmában helyezkedtek el és a mai napig hiteles képviselői az ágazatnak, ennek okán a mellettük töltött idő sarkalt a gasztronómia ezen részéhez tartozó szakirány boncolgatására. Kíváncsi vagyok mit lehet kihozni a témából, hiszen már maga az innováció egy izgalmas dolog. Magába foglalja a fejlődést, a kreativitást, hogyan lehet felpezsdíteni egy adott dolgot, ami már kezd „elszürkülni” és ezek mind, úgy gondolom, elengedhetetlenek a cukrászathoz és annak előrelépéséhez<a name="_Hlk131681708">. </a>Viszont, hogy betekintést nyerhessek ezen újdonságokba, először vissza kell nyúlni az alapokhoz annak érdekében, hogy megtudjam, honnan indult el a sütemény készítés, hogyan jutottunk el a „Rigó Jancsitól” az „Őrség Zöld Aranyáig”, valamint ezután milyen lépcsőfokok következtek az ágazat fejlődésében. Mindezek ismertetése után, anticipálhatóan, gazdagabb lesz a rálátásom a mai sütemény trendekre, és remélhetőleg arra is, hogy ezeknek a modern desszerteknek az elkészítéséhez a mai szakemberek honnan szerzik az inspirációt, mi adja azt a töretlen lendületet, amely az újabbnál újabb sütemények készítésére buzdítja őket. Természetesen a technológiai háttér ugyanolyan fontossággal bír ezen a területen, mivel nagyban elősegítik a cukrászok munkáját kreativitásuk kibontakoztatása céljából és az évek során megjelenő új eszközök és berendezések palettájának bővülésében sincs hiány, ami jellemzően igaz az alapanyagokra is, gondolhatunk itt az idő során fellépő minőségfejlődésre vagy akár az alternatív élelmiszerek elterjedésére is, amely az egyre nagyobb kérdést felvető ételintoleranciával kapcsolatban merül fel. A bekezdés utolsó részeként szeretném ismertetni azt a gondolatmenetet, ami alapján végigvezetem a szakdolgozatot. Dolgozatomban bemutatom a szakma kialakulásának útját. Ismertetem azt, hogyan kezdődött az édességek készítése és ez hogyan változott az idők során, azután említésre kerülnek elismertebb nevek és cukrászdák, főként a szakma jelenére koncentrálva. Ezt követően az innováció fogalma kerül meghatározásra, hiszen a továbbiakban ez a fogalom különös hangsúllyal bír dolgozatomban. Folytatásként az alapanyagok terén létrejövő újdonságokat ismertetem, valamint bemutatom a lehető legkorszerűbb technológiákat és eszközöket, amelyek nagyban hozzájárulnak a szakma fejlődéséhez. Végezetül a kutatásom eredményeit ismertetem és konklúziót vonok le az addig olvasottakból.</p><br><p></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Hidvégi Hedvig
Belső
Mestertanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: 3D nyomtatás, cukrászat, innováció, trendek, vendéglátás, vízvágás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Aug. 03. 16:34
Utolsó módosítás: 2023. Aug. 03. 16:34

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet