Innováció a cukrászatban

Pércsi Bence (2023) Innováció a cukrászatban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat végleges Pércsi Bence (SQ8KT8).pdf] PDF
Szakdolgozat végleges Pércsi Bence (SQ8KT8).pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Pércsi Bence k.pdf] PDF
Pércsi Bence k.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (85kB)
[thumbnail of BSc(BA) - Pércsi Bence - bírálati lap.pdf] PDF
BSc(BA) - Pércsi Bence - bírálati lap.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (289kB)

Absztrakt (kivonat)

Agasztronómia és a cukrászat iránt való érdeklődésemet főként a családomnakköszönhetem, hiszen közülük jónéhányan a szakmában helyezkedtek el és a mainapig hiteles képviselői az ágazatnak, ennek okán a mellettük töltött idősarkalt a gasztronómia ezen részéhez tartozó szakirány boncolgatására. Kíváncsivagyok mit lehet kihozni a témából, hiszen már maga az innováció egy izgalmasdolog. Magába foglalja a fejlődést, a kreativitást, hogyan lehet felpezsdíteniegy adott dolgot, ami már kezd „elszürkülni” és ezek mind, úgy gondolom, elengedhetetleneka cukrászathoz és annak előrelépéséhez. Viszont,hogy betekintést nyerhessek ezen újdonságokba, először vissza kell nyúlni azalapokhoz annak érdekében, hogy megtudjam, honnan indult el a sütemény készítés,hogyan jutottunk el a „Rigó Jancsitól” az „Őrség Zöld Aranyáig”, valamintezután milyen lépcsőfokok következtek az ágazat fejlődésében. Mindezekismertetése után, anticipálhatóan, gazdagabb lesz a rálátásom a mai sütemény trendekre,és remélhetőleg arra is, hogy ezeknek a modern desszerteknek az elkészítéséheza mai szakemberek honnan szerzik az inspirációt, mi adja azt a töretlenlendületet, amely az újabbnál újabb sütemények készítésére buzdítja őket.Természetesen a technológiai háttér ugyanolyan fontossággal bír ezen aterületen, mivel nagyban elősegítik a cukrászok munkáját kreativitásukkibontakoztatása céljából és az évek során megjelenő új eszközök ésberendezések palettájának bővülésében sincs hiány, ami jellemzően igaz azalapanyagokra is, gondolhatunk itt az idő során fellépő minőségfejlődésre vagyakár az alternatív élelmiszerek elterjedésére is, amely az egyre nagyobbkérdést felvető ételintoleranciával kapcsolatban merül fel. A bekezdés utolsórészeként szeretném ismertetni azt a gondolatmenetet, ami alapján végigvezetema szakdolgozatot. Dolgozatomban bemutatom a szakma kialakulásának útját. Ismertetemazt, hogyan kezdődött az édességek készítése és ez hogyan változott az időksorán, azután említésre kerülnek elismertebb nevek és cukrászdák, főként aszakma jelenére koncentrálva. Ezt követően az innováció fogalma kerülmeghatározásra, hiszen a továbbiakban ez a fogalom különös hangsúllyal bírdolgozatomban. Folytatásként az alapanyagok terén létrejövő újdonságokatismertetem, valamint bemutatom a lehető legkorszerűbb technológiákat éseszközöket, amelyek nagyban hozzájárulnak a szakma fejlődéséhez. Végezetül akutatásom eredményeit ismertetem és konklúziót vonok le az addig olvasottakból.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: 3D nyomtatás, cukrászat, innováció, trendek, vendéglátás, vízvágás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Aug. 03. 16:34
Utolsó módosítás: 2023. Aug. 03. 16:34

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet