Közúti áruszállítás gyakorlatának vizsgálata és fejlődésének lehetőségei egy vidéki kisvállalkozásban

Kertai Valentina (2023) Közúti áruszállítás gyakorlatának vizsgálata és fejlődésének lehetőségei egy vidéki kisvállalkozásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Közúti áruszállítás gyakorlatának vizsgálata és fejlődésének lehetőségei egy vidéki kisvállalkozásban.pdf] PDF
Közúti áruszállítás gyakorlatának vizsgálata és fejlődésének lehetőségei egy vidéki kisvállalkozásban.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Kertai Valentina FOSZK KM bírálati lap.pdf] PDF
Kertai Valentina FOSZK KM bírálati lap.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (169kB)

Absztrakt (kivonat)

A közúti fuvarozás, mint a logisztika egyterülete csak kis részét fedi le annak, jóval tágabb értelmezése és sokterülete van. A hétköznapi embernek a logisztika csupán annyit jelenthet, mintmaga a fuvarozás; elvinni dolgokat egyik pontból a másikba. Azonban ahogy alogisztika is kiterjed a termeléstől, a beszerzésen át, a fuvarozáson,szállítmányozáson keresztül a raktározásig és elosztásig, ugyanúgy a témát adóközúti áruszállítás is sokrétű. Röviden megismerhettük a közúti fuvarozásfelépítését, a felek közötti kommunikációs csatorna működését, a tárgyaltvállalkozáson keresztül a vidéki fuvarozás sokféleségét. Megismerhetjük a vállalkozást, melynekfiatal vezetője a két szakmáját vegyítve, a kedvező borvidéki elhelyezkedésreépítve létrehozott egy vállalkozást, melynek specifikussága kiváló piacibelépést jósolt, amire azonban a gazdasági változások kedvezőtlen hatássalvoltak. Továbbá ahogy a pincészeti munka és a fuvarozás egymásra épülve,kölcsönösen tudták és tudják segíteni egymást, úgy a zöldterület kezeléssel isa több lábon állást tudja megvalósítani a vállalkozás, hisz a számos szőlőterület,amikről bort készítenek, ugyanúgy megkívánja a művelést, melyre első kézből tudsegítséget nyújtani. Összeségében a vállalkozás helyzete bárkevésbé tűnhet kielégítőnek, arra legnagyobb hatással nem a saját kvalitások,hanem külső tényezők és azok gazdaságra gyakorolt hatása voltak kedvezőtlenek (úgy,mint Covid-19 járvány, orosz-ukrán háború, jogszabályi változások). Ezek akülső tényezők azonban globálisan érintették nem csak az országot, hanem azegész régiót, így ezen negatív hatások mérséklődése és megszűnése után avállalkozás biztosabb piaci környezetben tudja folytatni működését, melyreminimális befektetés mellett már egy meglévő eszközparkkal és ügyfélkörrel leszlehetősége.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Kereskedelem Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

kereskedelem és marketing

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: fuvarozás, közúti árufuvarozás, SWOT-elemzés, vállalati gyakorlat, vidéki kisvállalkozás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Aug. 03. 16:32
Utolsó módosítás: 2023. Aug. 03. 16:32

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet