A petit four-ok világa, avagy a francia aprósütemény fogyasztás hazai preferenciái

Tóth Sára (2023) A petit four-ok világa, avagy a francia aprósütemény fogyasztás hazai preferenciái. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of A petit four-ok világa, avagy a francia aprósütemény fogyasztás hazai preferenciái.pdf] PDF
A petit four-ok világa, avagy a francia aprósütemény fogyasztás hazai preferenciái.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Tóth Sára k.pdf] PDF
Tóth Sára k.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (118kB)
[thumbnail of BSc(BA) - Tóth Sára - bírálati lap.pdf] PDF
BSc(BA) - Tóth Sára - bírálati lap.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (211kB)

Absztrakt (kivonat)

<p dir="ltr" style="text-align:left;"></p><p>Az aprósütemények különleges szerepet töltenek be a gasztronómián és a cukrászaton belül. Nem szerves részei a napi étkezéseknek – reggeli, ebéd, vacsora – mégis emblematikus alkotóelemei lehetnek egy előételnek, egy főételnek vagy egy desszertnek, sőt, utóbbi esetében önállóan is remekül helyt állnak. Egy teadélutánon, koktélpartin, borvacsorán, netán egy esküvőn ellenben igen ékes díszei lehetnek az eseménynek. </p> <p>Hazánkban is előszeretettel fogyasztjuk ezeket az apró finomságokat édes és sós változataikban egyaránt, bár itthon jellemzően az egyszerűbb, letisztultabb, hagyományainkhoz szorosabban fűződő fajtákat preferáljuk. Hiszen melyik magyar háztartásban ne lelhetnénk fel nagyanyáinktól örökölt receptekkel készülő linzereket, pogácsákat, hókiflit vagy sós-sajtos rudacskákat és ezek variációit?</p> <p>A franciák aprósüteményei azonban egy különleges kategóriát ölelnek fel. Petit four néven is ismeri a világ a francia cukrászat ezen apró világát, amely olyan cukrászati csodákat hagyott maga után, mint az éclaire, a macaron, a tarte és még számos más híres sütemény. </p> <p>Természetesen, a francia cukrászat világhírének köszönhetően itthon is találkozhattunk már ezekkel a különleges aprósüteményekkel és boldogan együtt is élünk velük, mégsem tudják legyőzni a magyar kedvenceket. Vagy mégis?</p><br><p></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Hidvégi Hedvig
Belső
Mestertanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: aprósütemények, cukrászat, francia cukrászat, hagyományos desszertek, modern desszertek
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Aug. 03. 16:31
Utolsó módosítás: 2023. Aug. 03. 16:31

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet