Tóth Sára (2023) A petit four-ok világa, avagy a francia aprósütemény fogyasztás hazai preferenciái. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
A petit four-ok világa, avagy a francia aprósütemény fogyasztás hazai preferenciái.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (2MB) |
|
PDF
Tóth Sára k.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (118kB) |
|
PDF
BSc(BA) - Tóth Sára - bírálati lap.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (211kB) |
Absztrakt (kivonat)
<p dir="ltr" style="text-align:left;"></p><p>Az aprósütemények különleges szerepet töltenek be a gasztronómián és a cukrászaton belül. Nem szerves részei a napi étkezéseknek – reggeli, ebéd, vacsora – mégis emblematikus alkotóelemei lehetnek egy előételnek, egy főételnek vagy egy desszertnek, sőt, utóbbi esetében önállóan is remekül helyt állnak. Egy teadélutánon, koktélpartin, borvacsorán, netán egy esküvőn ellenben igen ékes díszei lehetnek az eseménynek. </p> <p>Hazánkban is előszeretettel fogyasztjuk ezeket az apró finomságokat édes és sós változataikban egyaránt, bár itthon jellemzően az egyszerűbb, letisztultabb, hagyományainkhoz szorosabban fűződő fajtákat preferáljuk. Hiszen melyik magyar háztartásban ne lelhetnénk fel nagyanyáinktól örökölt receptekkel készülő linzereket, pogácsákat, hókiflit vagy sós-sajtos rudacskákat és ezek variációit?</p> <p>A franciák aprósüteményei azonban egy különleges kategóriát ölelnek fel. Petit four néven is ismeri a világ a francia cukrászat ezen apró világát, amely olyan cukrászati csodákat hagyott maga után, mint az éclaire, a macaron, a tarte és még számos más híres sütemény. </p> <p>Természetesen, a francia cukrászat világhírének köszönhetően itthon is találkozhattunk már ezekkel a különleges aprósüteményekkel és boldogan együtt is élünk velük, mégsem tudják legyőzni a magyar kedvenceket. Vagy mégis?</p><br><p></p>
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Konzulens(ek)
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | aprósütemények, cukrászat, francia cukrászat, hagyományos desszertek, modern desszertek |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2023. Aug. 03. 16:31 |
Utolsó módosítás: | 2023. Aug. 03. 16:31 |
Actions (login required)
Tétel nézet |