A petit four-ok világa, avagy a francia aprósütemény fogyasztás hazai preferenciái

Tóth Sára (2023) A petit four-ok világa, avagy a francia aprósütemény fogyasztás hazai preferenciái. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of A petit four-ok világa, avagy a francia aprósütemény fogyasztás hazai preferenciái.pdf] PDF
A petit four-ok világa, avagy a francia aprósütemény fogyasztás hazai preferenciái.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Tóth Sára k.pdf] PDF
Tóth Sára k.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (118kB)
[thumbnail of BSc(BA) - Tóth Sára - bírálati lap.pdf] PDF
BSc(BA) - Tóth Sára - bírálati lap.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (211kB)

Absztrakt (kivonat)

Az aprósütemények különlegesszerepet töltenek be a gasztronómián és a cukrászaton belül. Nem szerves részeia napi étkezéseknek – reggeli, ebéd, vacsora – mégis emblematikus alkotóelemeilehetnek egy előételnek, egy főételnek vagy egy desszertnek, sőt, utóbbiesetében önállóan is remekül helyt állnak. Egy teadélutánon, koktélpartin,borvacsorán, netán egy esküvőn ellenben igen ékes díszei lehetnek azeseménynek. Hazánkban is előszeretettelfogyasztjuk ezeket az apró finomságokat édes és sós változataikban egyaránt,bár itthon jellemzően az egyszerűbb, letisztultabb, hagyományainkhozszorosabban fűződő fajtákat preferáljuk. Hiszen melyik magyar háztartásban nelelhetnénk fel nagyanyáinktól örökölt receptekkel készülő linzereket,pogácsákat, hókiflit vagy sós-sajtos rudacskákat és ezek variációit?A franciák aprósüteményei azonbanegy különleges kategóriát ölelnek fel. Petit four néven is ismeri a világ afrancia cukrászat ezen apró világát, amely olyan cukrászati csodákat hagyottmaga után, mint az éclaire, a macaron, a tarte és még számos más híres sütemény.Természetesen, a francia cukrászatvilághírének köszönhetően itthon is találkozhattunk már ezekkel a különlegesaprósüteményekkel és boldogan együtt is élünk velük, mégsem tudják legyőzni amagyar kedvenceket. Vagy mégis?

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: aprósütemények, cukrászat, francia cukrászat, hagyományos desszertek, modern desszertek
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Aug. 03. 16:31
Utolsó módosítás: 2023. Aug. 03. 16:31

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet