Gózon Péter (2015) A bárkultúra fejlődése a budapesti vendéglátásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
A bárkultúra fejlődése a budapesti vendéglátásban-végleges.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Szakdolgozatommal be fogom bizonyítani, hogy van igény a magasabb színvonalat kínáló bárokra, és hogy végre Magyarországon is kialakulóban van egy bárkultúra, melynek alátámasztására primer, illetve szekunder kutatásokat alkalmazok. A szekunder források segítségével ismertetem a bár fogalmát, hogy pontosan milyennek is kell lennie annak, illetve, hogy egy bár működése hogyan működik. A választott témám jobb átláthatósága érdekében visszatekintek a múltba, és röviden bemutatom a bárok kialakulásának történetét, illetve a magyar vendéglátás e szegmensének históriáját. Bárok ugyan mindig is voltak fővárosunkban, de nagy népszerűségre csak az utóbbi időben tettek szert, amit főképp bizonyos szakembereknek, illetve az igényes, szakmailag hitelesebb italozóknak köszönhetünk. Ahhoz, hogy kicsit specifikusabb legyek, röviden ismertem a Budapesti bárélet helyzetét, bemutatva azt a két kerületet ahol a legtöbb bár megtalálható, és amely a legnagyobb színtere a szórakozni vágyó emberek számára. Említést teszek olyan helyekre, melyek fontos szerepük van a bárkultúra itthoni létezésében. A következő fejezetben ki fogok térni arra, amit én egy bár lelkének tartok, vagyis az italválasztékra, illetve ami számomra a szívét jelenti, azaz a kevert italokra, és koktélokra. A két fejezet szorosan kapcsolódik egymáshoz, hiszen egy bár leginkább a koktélokról szól, amelynek egyik alapját a jó minőségű italok alkotják. Az újonnan megnyíló helyek, illetve a régiek is, igyekeznek minél nagyobb italkínálatot biztosítani a vendégeknek. Ma már nem meglepő, ha egy hely hatvan különböző féle whisky-vel vagy whiskey-vel rendelkezik. Legföképpen ezért fontosnak tartom, ha bemutatom ezeknek az italoknak a történeté, törvényi előírásait illetve a készítés folyamatát. Ami megkülönbözteti egymástól a bárokat – természetesen a megjelenésen kívül – az nem más, mint a koktélkínálat. Már szinte semmi sem szab határt a bártenderek fantáziájának. Be fogom mutatni, a koktélok rövid történetét, hogy régen mi volt a választék, hogy ez mára mennyit fejlődött és változott. A primer kutatásomban egy kérdőívet állítok össze a bárkultúra témakörében, melyben felmérem a fogyasztók bár illetve egyéb italt kínáló egységet látogatási szokásait, illetve a témában kapcsolatos műveltségüket. Kivizsgálom, hogy a vendégek tisztában vannak-e a különböző italmárkákkal, illetve van-e igényük új italok és a klasszikus koktélok felett új koktélok megízlelésére. A teljes kutatás érdekében, készítek egy interjút Nagy Zoltánnal, aki a bárkultúra fejlődésének egyik fontos szereplője, munkájával hozzájárult a bárélet mai szintjének megteremtéséhez, illetve Dez O’Conellel, aki annak ellenére, hogy nem magyar származású, mégis itthon tevékenykedik és segít az új nemzedék tudásának növelésében. Végül összegzem a leírtakat, levonom a következtetésemet a témával kapcsolatosan, majd rövid említést teszek a korlátozó tényezőkre és lezárásképpen javaslatot teszek a bárkultúra fejlődésére.
Magyar cím
A bárkultúra fejlődése a budapesti vendéglátásban
Angol cím
The development of bar culture in Budapest
Intézmény
Budapesti Gazdasági Főiskola
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Turizmus Intézeti Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | Bár, Bárkultúra, Italok, Vendéglátás, Fejlődés |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Meleg Gizella |
Rekord készítés dátuma: | 2015. Dec. 14. 09:28 |
Utolsó módosítás: | 2016. Feb. 04. 10:45 |
Actions (login required)
Tétel nézet |