Németh Sarolta (2023) Desszertkínálat bemutatás, ételallergiára fordított kiemelt figyelem a Franziska Zrt. keretein belül. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)
PDF
projektmunka .pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
|
PDF
FOSZK_Németh Sarolta bírálati lap.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (191kB) |
Absztrakt (kivonat)
A 21. századi vendéglátás jelentő s fejlődésen ment keresztül mint technológiai, mint vendégpreferenciákat tekintve. A környezettudatosság és a fenntarthatóság az étkezésben is fontos tényezővé vált. Az éttermeknek egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetniük az újrahasznosításra, a környezetbarát csomagolásra és a fenntartható alapanyagok használatára. Az emberek egyre inkább figyelnek az egészséges táplálkozásra, a táplálkozási preferenciákra és az ételintoleranciákra. Az éttermeknek alkalmazkodniuk kell a vegetáriánus, vegán, gluténmentes, laktózmentes vagy más speciális étrendet követő vendégek igényeihez. Az éttermek, amelyek változatos és személyre szabott ételeket kínálnak, versenyelőnyt élvezhetnek.A vegán étrend egy táplálkozási mód, amely kerüli az állati eredetű élelmiszereket, beleértve a húst, halat, tejtermékeket, tojást és mézet is. A vegán étrendet általában az állatvédelem, az egészség, valamint az ökológiai fenntarthatóság és a klímaváltozás csökkentése motiválja. A vegán étrendben a tápanyagokat a növényi alapú élelmiszerek, mint a zöldségek, gyümölcsök, teljes értékű gabonák, hüvelyesek, diófélék és magvak alkotják.A paleo étrend vagy paleolit étrend egy olyan táplálkozási módszer, amely a vadászó-gyűjtögető étrendjét próbálja követni. Azt fogyasztanak amit az ősember is tudott fogyasztani régen. Ez a táplálkozási mód kizárja a feldolgozott élelmiszereket, , a gabonákat és a tejtermékeket és finomított cukrokat. A paleo étrend hangsúlyt helyez a húsokra, halakra, tojásokra, zöldségekre, gyümölcsökre, diófélékre és magvakra. Az alapfeltevés az, hogy ezek az élelmiszerek közelebb állnak az ősemberek által fogyasztotthoz, és jobban megfelelnek az emberi genetikának és emésztőrendszernek.Mind a vegán, mind a paleo étrendnek megvannak az előnyei és hátrányai, és mindkettőt az egyéni preferenciák, egészségi állapot és táplálkozási igények alapján érdemes megfontolni. Fontos, hogy mindkét étrendnél figyeljünk a megfelelő tápanyagbevitelre, és szükség esetén keressünk egy táplálkozási szakemberrel. Illetve mindig legyen szem előtt a saját egészségünk, ne folytassunk egy olyan irányzatot, ami káros az egyéni szervezetünkre. Fontos tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy nem feltétlen teszel jót magaddal, ha megvonsz tápanyagforrásokat.A mentes desszertek, vagyis különböző ételintoleranciák vagy étrendi korlátozások miatt bizonyos összetevőktől mentesek, például gluténtól, tejtermékektől, tojástól vagy cukortól. Ezek az ételek készülhetnek növényi alapanyagokból, alternatív édesítőszerekkel, vagy speciális lisztekkel és hozzávalókkal. A mentes desszertek lehetnek vegán, paleo, gluténmentes, laktózmentes vagy cukormentes. A mentes desszertek között megtalálhatók például a gyümölcsszeletek, chia pudingok, tápitókapuding, kókusztejes fagylaltok, paleo sütemények vagy cukormentes zabkekszek. Ezek az ételek kreatív módon készülhetnek és változatos ízvilágot kínálhatnak, így lehetőséget teremtve mindenki számára, hogy élvezze az édességeket, még akkor is, ha korlátozottak a táplálkozási lehetőségeik.A Franziska Kft.. pontosan ezekre a szempontokra húzta fel az egész Brandét, ezeket követve tervezi az ételeit. Próbálnak a legoptimálisabb úton haladni, mindenkinek eleget tenni,hogy bárki, aki küzd valamilyen érzékenységgel az is nyugodtan tudjon válogatni az ételkínálatban és ne csak egy opciója legyen, ha betér az étterembe. A legtöbb süteményt példának okán próbálják teljesen paleonak összeállítani, egy-kettőt vegán formában is kihozni, és ahol elengedhető cukormentesen készíteni. Finomított cukor egyikbe sem kerül soha, helyette kókuszvirágcukrot használnak és fehér liszt sincsen a cukrászati részleg teljes területén, ott más alternatívákat alkalmaznak, mint például a mandula-, rizsliszt. A legújabb és nagy kedvenc sütemény a nyers-vegán flódni, főcukrászunk kedvence, mindenkinek nagy bátorsággal tudom ajánlani.Igazán értékelem, hogy egyre jobban, egyre több hely nyit ez után az új irányzat felé, azonban nem szabad mellőzni a többi normális ételt sem. Igenis készüljenek fehér lisztből kenyerek, cukros tejes fagylaltok. A legfontosabb, hogy megteremtődjön a "balance" az ételek világában és mindenki önfeledten tudja élvezni a mennyei ízeket.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | projektmunka |
---|---|
Kulcsszavak: | 21. század, cégelemzés, érzékenység, vendéglátás, à la carte |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2023. Aug. 03. 16:27 |
Utolsó módosítás: | 2023. Aug. 03. 16:27 |
Actions (login required)
Tétel nézet |