Ételintolerancia, ételallergia és napjaink divatétrendjei a vendéglátásban

Dóka Dorina Petra (2023) Ételintolerancia, ételallergia és napjaink divatétrendjei a vendéglátásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat - Dóka Dorina Petra.pdf] PDF
Szakdolgozat - Dóka Dorina Petra.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Dóka Dorina_Szakdolgozat értékelő lap_külső_2023 06 Szegedyné Fricz Ágnes.pdf] PDF
Dóka Dorina_Szakdolgozat értékelő lap_külső_2023 06 Szegedyné Fricz Ágnes.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (65kB)
[thumbnail of Dóka Dorina BA bírálati lap_kn.pdf] PDF
Dóka Dorina BA bírálati lap_kn.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (200kB)

Absztrakt (kivonat)

<p>Szakdolgozatom fő témája a speciális étrendet igénylők fogyasztási szokásainak alakulása, melynek aktualitását az is kellően tükrözi, hogy egyre többen választanak valamilyen speciális étrendet egészségügyi okokból kifolyólag vagy szimplán csak divatból. </p> A fogyasztási szokásaink mindig is nagy hatással voltak az éttermi kínálatra és a szolgáltatásokra. Napjainkban megfigyelhető a jelentős mértékben növekvő glutén- és laktózérzékenység, illetve további ételérzékenységek. Ezek mellett a vegetáriánus és vegán életmód és ezeknek még több változatai is külön étrendet igényel. Egészségügyi szempontokat tekintve például a cukorbetegek, inzulinrezisztenciával küzdők is komoly odafigyelést igénylő diétát kell, hogy tartsanak. Így van, aki a komoly tünetek miatt, van, aki csak divatból követi ezekhez az ételérzékenységekhez készített étrendet.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Lugasi Andrea
Belső
főiskolai tanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: egészséges táplálkozás, ételallergia, ételintolerancia, vendéglátás, vendéglátóegységek
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Aug. 03. 16:26
Utolsó módosítás: 2023. Aug. 03. 16:26

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet