Élelmiszer és drogéria ipari, kereskedelmi vállalkozások gazdálkodási tevékenysége a gyakorlatban

Babinka János (2023) Élelmiszer és drogéria ipari, kereskedelmi vállalkozások gazdálkodási tevékenysége a gyakorlatban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Babinka János Projektmunka 2023 pdf..pdf] PDF
Babinka János Projektmunka 2023 pdf..pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (949kB)
[thumbnail of Babinka János KM FOSZK bírálat.pdf] PDF
Babinka János KM FOSZK bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (423kB)

Absztrakt (kivonat)

A projektmunkám megírása alattösszességében jól éreztem magam, hiszen több évnyi a kereskedelemhez kötődőmunkatapasztalatomról és élményemről számolhattam be. Először is a cbagazdálkodási tevékenységét mutattam be, amelynél majdnem 2 évet dolgoztamáruátvevő, raktáros és árufeltöltő pozíciókban, így ez a munkahelyem alapoztameg a projektmunkámat. A második kereskedelmi munkahelyem a SPAR-ban volt párhónapig, amely időszak alatt sokat tanultam a modernebb raktározásirendszerekről és a megfelelőhelyen létesített kereskedelmi egység szerepéről. A továbbiakban pedig nagy álmom vált valóra, hogy a dm-be felvettekszakmai gyakorlatos tanulónak és így ott a sok új tanagyag mellettmegismerkedtem a pénzkezelési ismeretekkel is.Valamint nagy segítségemre voltak a Budapesti Gazdasági Egyetem tantárgyaikeretében megtanult ismeretek és a tanórákra beadott házi dolgozataim, valaminta szakirodalmak útmutatásai is. Összességében a kutatási céljaimatsikerült elérnem, hiszen sikerült minden kutatási szempontból, mind alogisztikai, a raktározási, azértékesítési és marketing, a pénzügyi és a dolgozókkal és a vásárlókkal valókommunikációs szempontból is a kutatásom középpontjában álló vállalatokatjobban megismernem, elemeznem és bemutatnom és ezáltal sok tanulságot levonnom.Például azt, hogy hogyan kell bánni a vásárlókkal, hogyan kell kezelni avásárlások ellenértékéül szolgáló pénzt, illetve, hogy milyen logisztikai ésraktározási szempontokat kell figyelembe venni az egyes üzletek kialakításánál,az épp időben történő hatékony vásárlási igények kielégítésében. Valamint, hogyhogyan kell fogadni és összekomissiózni az online rendeléseket és ezeket,hogyan kell csomagolni és számlázni.Továbbá megismertem azokat a marketing eszközöket is, amelyek nagybansegítik a kutatásom középpontjában álló vállalatokat, hogy megtartsák a mármeglévő vásárlóikat, valamint újak bevonásával népszerűsítsék a termékeiket,növeljék a forgalmukat és a piaci részesedésüket. Ezen marketing módszerek közétartoznak a tévében, a rádióban és az online felületeken megjelenő reklámok éshirdetések. Valamint a törzsvásárlókat jutalmazó vásárlói applikációk éskártyák, mint például a SPAR Supershop kártyája, vagy a dm Active Beautyprogramja, amely akciók keretében akár jelentős kedvezményekre is szert tehet atörzsvásárló. Továbbáazt gondolom, hogy most már jobban tudnák egy kereskedelmi vállalatotirányítani, mint a projektmunkám megírása előtt, bár azt hiszem még azért egyfelső vezetői gyakornoki tapasztalat sokat emelne a tudásomon. Valamint sok újismeretre tettem szert a szakirodalmak alapján is például, hogy hogyan kell egyvállalkozást vezetni és hogy mik a főbb szempontok egy vállalkozásműködtetésében. A szakcikkek, amegfigyelések és saját tapasztalatok, valamint a szakmai interjúk és azinternetes-facebookos kérdőív a vásárlási szokásokról is nagyban segítette amunkámat, a kutatási céljaimnak az elérése érdekében.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Kereskedelem Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

kereskedelem és marketing

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: drogéria, élelmiszer, gazdálkodási tevékenység, interjúk, kereskedelem, kereskedelmi vállalkozások, kérdőíves felmérés, logisztika, marketing
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Aug. 03. 16:26
Utolsó módosítás: 2023. Aug. 03. 16:26

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet