„Jót s jól!” - Egészséges és fenntartható étkezés megvalósításának lehetőségei és eszközei

Payer Ádám (2023) „Jót s jól!” - Egészséges és fenntartható étkezés megvalósításának lehetőségei és eszközei. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Payer_Ádám_QDPJ2I_Szakdolgozat.pdf] PDF
Payer_Ádám_QDPJ2I_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Payer Ádám_k.pdf] PDF
Payer Ádám_k.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (273kB)
[thumbnail of BA KM magyar bírálati lap BELSŐ 2023 tavasz Payer Ádám QDPJ2I Lovasné.pdf] PDF
BA KM magyar bírálati lap BELSŐ 2023 tavasz Payer Ádám QDPJ2I Lovasné.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (310kB)

Absztrakt (kivonat)

<p dir="ltr" style="text-align: left;"></p><p>A kutatási kérdőívemre adott válaszok alapján meg tudom válaszolni a kutatási kérdéseimet. Az eredmények tükrében megállapítható, hogy nem minden egyén van tisztában az egyes fogalmakkal, ezáltal ők nem képesek azokat a dolgokat megtenni a fenntarthatóság érdekében, amelyekre alapjában véve képesek lennének. Ez persze nem kifejezetten csak az ő hibájuk. A probléma sokkal inkább a tájékozottság hiányára vezethető vissza. Erre egyfajta megoldás lehetne, ha az oktatási rendszerünkbe már az alapoknál akár mint gyakorlati óra beépítenénk a tanrendbe a fenntarthatóságot vagy akár már a családban, a bölcsődében és óvodában is elkezdődhetne ez a folyamat, ezáltal az emberek tudatába kerülne és alkalmazásuk természetessé válna mire elérik a felnőtt kort.</p> <p>A környezetvédelem tekintetében észrevehető, hogy azok a cselekedetek, amiről nagyobb tájékoztatás történt, mint például a műanyag ˝szatyrok˝ miatti környezetszennyezés, azoknál próbálnak az egyének változtatni a szokásaikon. A fenntarthatóság területén nagyobb tudás kiépítésével az emberek megpróbálnának a lehető legtöbbet tenni, mivel a hajlandóság megmutatkozik.</p> <p>Jelen pillanatban több forrás is kiemeli a növényi termékekre épülő étrendek fontosságát és hasznosságát, viszont az embereknek egy ilyen fajta étrendre való áttérésre több idő szükséges. Elmondható, hogy a növényi alapú étrendeknek kell, hogy legyen jövője a fenntarthatóság miatt. A kutatásom eredményéből jól kivehető, hogy általánosságban az egyének az állati eredetű termékeken alapuló étrendeket követik, amelyet a megfelelő tájékoztatás hiányában nem változtatnák meg. Tehát az embereknek a zöme a növényi alapú étrendekre való áttérésére a közeljövőben nem várható. Ez annak függvényében sem várható, mivel az emberek nagyrésze úgy hiszi, hogy fenntartható az étkezése.</p> <p>A legnagyobb előrelépést akkor tudnánk elérni a fenntarthatóság kialakításában történő folyamatban, ha a tájékoztatást egy magasabb szintre emelnénk. Ezt a már többször említett oktatási rendszerbe való beépítés mellett, akár a kínálati oldalon lévő cégek a fenntarthatóság melletti kiállása is segítheti. A vállalatokra a legnagyobb ˝nyomást˝ az egyének tudják kifejteni azzal, hogy olyan termékekre fókuszálnak, amelyek a fenntarthatóságot is szempontként tekintik. Ezáltal a vállalatoknak feltétlenül kell változtatni a kínálati termékválasztékon, ha nem szeretnék elveszíteni a vásárlóikat.</p><br><p></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Kereskedelem Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Lovasné Avató Judit
Belső
főiskolai docens; Üzleti Elemzés Módszertan Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: étrend, fenntartható fejlődés, fenntarthatóság, szállítás, vegán
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Aug. 03. 16:25
Utolsó módosítás: 2023. Aug. 03. 16:25

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet