„Jót s jól!” - Egészséges és fenntartható étkezés megvalósításának lehetőségei és eszközei

Payer Ádám (2023) „Jót s jól!” - Egészséges és fenntartható étkezés megvalósításának lehetőségei és eszközei. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Payer_Ádám_QDPJ2I_Szakdolgozat.pdf] PDF
Payer_Ádám_QDPJ2I_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Payer Ádám_k.pdf] PDF
Payer Ádám_k.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (273kB)
[thumbnail of BA KM magyar bírálati lap BELSŐ 2023 tavasz Payer Ádám QDPJ2I Lovasné.pdf] PDF
BA KM magyar bírálati lap BELSŐ 2023 tavasz Payer Ádám QDPJ2I Lovasné.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (310kB)

Absztrakt (kivonat)

A kutatási kérdőívemre adott válaszok alapján meg tudomválaszolni a kutatási kérdéseimet. Az eredmények tükrében megállapítható, hogynem minden egyén van tisztában az egyes fogalmakkal, ezáltal ők nem képesekazokat a dolgokat megtenni a fenntarthatóság érdekében, amelyekre alapjábanvéve képesek lennének. Ez persze nem kifejezetten csak az ő hibájuk. A problémasokkal inkább a tájékozottság hiányára vezethető vissza. Erre egyfajta megoldáslehetne, ha az oktatási rendszerünkbe már az alapoknál akár mint gyakorlati órabeépítenénk a tanrendbe a fenntarthatóságot vagy akár már a családban, abölcsődében és óvodában is elkezdődhetne ez a folyamat, ezáltal az emberektudatába kerülne és alkalmazásuk természetessé válna mire elérik a felnőttkort.A környezetvédelem tekintetében észrevehető, hogy azok acselekedetek, amiről nagyobb tájékoztatás történt, mint például a műanyag˝szatyrok˝ miatti környezetszennyezés, azoknál próbálnak az egyének változtatnia szokásaikon. A fenntarthatóság területén nagyobb tudás kiépítésével azemberek megpróbálnának a lehető legtöbbet tenni, mivel a hajlandóságmegmutatkozik.Jelen pillanatban több forrás is kiemeli a növényitermékekre épülő étrendek fontosságát és hasznosságát, viszont az embereknekegy ilyen fajta étrendre való áttérésre több idő szükséges. Elmondható, hogy anövényi alapú étrendeknek kell, hogy legyen jövője a fenntarthatóság miatt. Akutatásom eredményéből jól kivehető, hogy általánosságban az egyének az állatieredetű termékeken alapuló étrendeket követik, amelyet a megfelelő tájékoztatáshiányában nem változtatnák meg. Tehát az embereknek a zöme a növényi alapúétrendekre való áttérésére a közeljövőben nem várható. Ez annak függvényébensem várható, mivel az emberek nagyrésze úgy hiszi, hogy fenntartható azétkezése.A legnagyobb előrelépést akkor tudnánk elérni afenntarthatóság kialakításában történő folyamatban, ha a tájékoztatást egymagasabb szintre emelnénk. Ezt a már többször említett oktatási rendszerbe valóbeépítés mellett, akár a kínálati oldalon lévő cégek a fenntarthatóság mellettikiállása is segítheti. A vállalatokra a legnagyobb ˝nyomást˝ az egyének tudjákkifejteni azzal, hogy olyan termékekre fókuszálnak, amelyek a fenntarthatóságotis szempontként tekintik. Ezáltal a vállalatoknak feltétlenül kell változtatnia kínálati termékválasztékon, ha nem szeretnék elveszíteni a vásárlóikat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Kereskedelem Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: étrend, fenntartható fejlődés, fenntarthatóság, szállítás, vegán
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Aug. 03. 16:25
Utolsó módosítás: 2023. Aug. 03. 16:25

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet