A tej és tejtermékek szerepe a helyi termékek piacán és a vendéglátásban

Patócs Balázs Andor (2023) A tej és tejtermékek szerepe a helyi termékek piacán és a vendéglátásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of A tej és tejtermékek szerepe a helyi termékek piacán és a vendéglátásban.pdf] PDF
A tej és tejtermékek szerepe a helyi termékek piacán és a vendéglátásban.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (552kB)
[thumbnail of Patócs_k.pdf] PDF
Patócs_k.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (66kB)
[thumbnail of Patócs Balázs BA bírálati lap_kn.pdf] PDF
Patócs Balázs BA bírálati lap_kn.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (198kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom a helyi termelők által előállított produktumok szerepétvizsgálja a vendéglátásban, valamint a helyi termékek piacán és ezen belül atej- és tejtermékek jelentőségét. Motivációmat a témára az adta, hogy szerettem volna megérteni a termelői tej és tejtermékek szerepét, jelentőségét magyar viszonylatban, illetve milyen tényezők befolyásolják a termelést, értékesítést. Továbbá kíváncsi voltam az említett termékkör fogyasztási szokásaira is Magyarországon.Az irodalmi áttekintés részben tisztázásra kerülnek az alapfogalmak és akülönböző szakirodalmak meglátásai a téma vonatkozásában.Bemutatásra kerülnek a tej- és tejtermékek, amelyek a szakdolgozatomfókuszában vannak. Említésrekerülnek a Rövid élelmiszer-ellátási Lánc (REL) szereplői. Az önszerveződés ésegyüttműködés fontos alapköve a hosszútávon fenntartható versenyképességnek apiacgazdaságon belül. A dolgozat bevezetését követően a 2. fejezetben a téma mélyebbmegértéséhez szükséges információk kerülnek elemzésre. A fejezet magábafoglalja a tej és tejtermékek szerepét a táplálkozásban. Elemzésre kerülnek atej és tejtermékekkel kapcsolatos kereskedelmi és fogyasztói adatok hazai éskülföldi viszonylatban. Ezt követően a termelői piacok és a vendéglátáskapcsolata kerül vizsgálatra. Bemutatásra kerülnek a jelenleg aktuálistendenciák, szabályozások és lehetőségek. Mivel fontos tisztában lenni azzal,hogy a helyi termékek előállítói miképpen tudnak törvényszerűen termelni ésbelépni a vendéglátás piacára. Említésre kerülnek a helyi termelőket és a helyivendéglátást támogató kezdeményezések is. Az Európai Unió nagymértékbenhozzájárult a vidéki térségek felzárkóztatásához, például a Vidékfejlesztésiprogram megalkotásával.A 3. fejezetben a szakdolgozathoz elvégzett kutatások módszertana kerülismertetésre. A téma megvilágítása több szemszögből történik a négy mélyinterjúés a kérdőív kapcsán. A Mircz Nárcisszal és Sztankó Katalinnal készült interjútermelői szemszögből, míg a Cukorborsó kertvendéglő tulajdonosával készítettinterjú a vendéglátó egységek látásmódját vizsgálja. A kérdőíves felméréssegítségével fogyasztói szemszögből kerül elemzésre a téma.Dr. Kujáni Katalinnalkészített mélyinterjú pedig a helyi termékek szerepét hazai és nemzetközivonatkozásban is segít megvilágítani.A 4. fejezetben szakdolgozat eredményei kerülnek elemzésre. Ezek azeredmények a 3 mélyinterjú kivonata és a vásárlók véleményének vizsgálatárakészült kérdőív összefoglalása.Az 5. fejezetben az egész szakdolgozat összefoglalásra kerül és a továbbifejezetek az irodalmi jegyzéket, illetve a mellékleteket tartalmazzák.Összességében elmondható, hogy a helyi termékek iránti érdeklődés egyrenagyobb. A tej és tejtermékek előnyös hatásai köztudottak, a tejfogyasztásnövekvő tendenciát mutat hazánkban és világszinten is. Magyarországon a tej és tejtermékekközül a tehéntej a legnépszerűbb, ezt követi a kecske és a juhtej. Az éttermekkülföldön is egyre nyitottabbak a helyi termelők által előállított termékeket felhasználnialapanyagként. Ebből arra lehetkövetkeztetni, hogy a külföldi vásárlók igénye növekszik az egészséges, helyitermékek fogyasztására az éttermekben. Ez a tendencia Magyarországra is igaz,mivel a termelői piacok népszerűsége egyre nagyobb, számuk folyamatosannövekszik. Az egészségeséletmódot követő emberek nem csak az éttermekben, hanem a hétköznapokban istörekszenek olyan ételekkel táplálni a testüket, amelyeknek a származásával éselőállításának módjával tisztában vannak.A kistermelőknekszámos szabályozáshoz kell igazodniuk, mint például, hogy a maguk általmegtermelt termékeiket hol értékesíthetik Magyarországon belül. A szabályozó törvény vonatkozik a vendéglátó egységekre is,hogy milyen körzetben vásárolhatnak. A rendeletértelmében tehát van lehetőség helyi piacokon és rendezvényeken, vagy a Budapestenmegrendezésre kerülő rendezvényeken árusítani. További rendeletek szabályozzák Magyarországona kis- és őstermelők piacra jutásának lehetőségeit.Ezek a szabályozások összességében megnehezítik a termelők érvényesülésilehetőségeit. A tej és tejtermékeket előállítóknak a tej hőkezelésére iskülönös figyelmet kell fordítaniuk. Összességében számos szempontnak és élelmiszerbiztonsági előírásnak kellmegfelelniük a tejtermelőknek. Ezek mellett Magyarország Kormánya és az EurópaiUnió számos intézkedéssel igyekszik támogatni az utóbbi évtizedben a helyitermékek népszerűsítését és a vidéki térségek fejlesztését.Magyarországon avendéglátó egységek ösztönzésére megalkotott 676/2020 kormányrendelet segítielő a helyi termékek bekerülését a közétkeztetésbe. A FelelősGasztrohős Alapítvány célja a környezettudatos, felelős étkezéselterjesztése és a hazai vendéglátóhelyek környezetvédelmi törekvéseineksegítése. Fontos szerepet vállalnak a helyi termékek rövid élelmiszerláncbatörténő felhasználás népszerűsítésében.Az aktív turizmus iránti megnövekedett igény is elősegíti, hogy avidéki éttermek a helyi termékeket használják fel. Ezeknek az intézkedéseknekegyre jobban látszik a hatása és hosszútávon arra lehet következtetni, hogy mégjelentősebben fognak növekedni a helyi termékek és szolgáltatások irántiigények. Egyre jobban bekerül a köztudatba ezeknek a fontossága az EurópaiUniós és a Magyar Kormány intézkedéseinek hatására, melyeknek jelentőségére dr.Kujáni Katalin is rávilágított az interjú során adott válaszaival.Abból azinterjúból, amit a Cukorborsó kertvendéglő tulajdonosával készült arra lehetkövetkeztetni, hogy összességében megvan a törekvés a Cukorborsókertvendéglő tulajdonosaiban arra, hogy minél több termelői alapanyaggaldolgozzanak. Tehát látják a tendenciát, miszerint erre valóban egyre nagyobb azigény a fogyasztók körében.Mircz Nárciszinterjújából meg lehet állapítani, hogy az ő tapasztalatai alapján ishatározottan nő a kereslet a kézműves, helyben készült magyar termékek iránt ésegyre több termelő állítja elő és népszerűsíti ezeket. Nárcisz véleményeszerint az értékesítési csatornákon szükséges még a legtöbbet dolgozni, hogyfenntartható legyen a vendéglátó egységek és a termelők szempontjából is. Nagyonfontos feladat, hogy a vendéglátásba minél nagyobb mértékben használják azegészséges magyar élelmiszereket. A kutatások mind alátámasszák a helyitermékek fontosságát és jelentőségét.A helyi előállítású tejekkel és tejtermékekkel kapcsolatos vásárlásiszokásokra és éttermi fogyasztási igényekre vonatkozó kérdőívbőlmegállapítható, hogy házi tejet a válaszadók csaknem 50%-a szokott vásárolni és sajtot is közelilyen arányban. Joghurtot a válaszadók megközelítőleg 20%-a, túrót pedighozzávetőlegesen 40% vásárol. Azok a kitöltők, akik nem vásárolnak helyi tejetés tejterméket, a 80% túl drágának találják azokat. A kitöltők jelentős részében megvan a hajlandóság arra, hogy többet fizessenek aminőségi helyi termékekért. A válaszadók hozzávetőleg 53%-ának van igénye éttermilátogatása során a helyi termékek fogyasztására úgy, hogy hajlandó magasabbárat is fizetni a magasabb minőségért cserébe. A válaszadók hozzávetőlegesen73%-a alkalomszerűen vásárolna helyi, tejből és tejtermékekből készült ételeket. Összességébenelmondható, hogy a kérdőíves kutatás alátámasztja a szakirodalombanolvasottakat, mivel a válaszadók több, mint felének van igénye és erőforrása ahelyi termékek vásárlására étteremben vagy piacokon és nagyrészt előnyösebbélettani hatást tulajdonítanak ezeknek a termékeknek.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: helyi termék, kistermelők, tejtermelés, tejtermék-előállítás, termelőszövetkezetek, vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Aug. 03. 16:24
Utolsó módosítás: 2023. Aug. 03. 16:24

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet