Alkoholmarketing - Etikai normák, kommunikációs csatornák és trendek az alkoholiparban

Verebélyi Fruzsina (2023) Alkoholmarketing - Etikai normák, kommunikációs csatornák és trendek az alkoholiparban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat végleges_Verebélyi Fruzsina.pdf] PDF
Szakdolgozat végleges_Verebélyi Fruzsina.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (863kB)
[thumbnail of Verebélyi Fruzsina_bírálat.pdf] PDF
Verebélyi Fruzsina_bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (322kB)
[thumbnail of Szakdolgozat értékelő Bsc_VF.pdf] PDF
Szakdolgozat értékelő Bsc_VF.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (246kB)

Absztrakt (kivonat)

<p dir="ltr" style="text-align:left;">A minőségi italfogyasztásra tapasztalhatóan növekszik az igény mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztály körében, a termékek ismertetése azonban nehezen éri el a keresleti oldalt. Kutatásom során vizsgálat alá vettem az alkoholmárkák köztudatba épülésének módszereit és az ehhez használt marketing eszközöket, elérési csatornákat, a keresleti és a kínálati oldal összhangját, továbbá igyekeztem kideríteni, mi lehet az alkoholmarketing jövője egy felgyorsult gazdasági térben, ahol a jövő generációit épp úgy el kell érni, mint a régit megtartani a siker érdekében. Kutatásomat az alábbi kérdések irányították: Hogyan épül fel egy márka? Mi az alkoholmarketing? Hol és milyen formában találkozhatunk párlatok hirdetésével/Milyen kommunikációs eszközök kerülhetnek alkalmazásra? Mennyiben másabb alkoholt reklámozni, mint más termékeket? Milyen feltételei vannak az alkohol hirdetésének? Hogyan szegmentálják a márkák marketing munkájuk során a piacot? Milyen kihívásokkal kell szembenéznie most és a jövőben? Kvalitatív primer kutatást végeztem, egy mélyinterjúval és különböző márkák kampányainak tartalomelemzésével. Eredményül a következő következtetésekre jutottam: az alkoholiparban annak nagy mértékű diverzitása lehetővé teszi a márkák és azok termékeinek megkülönböztetését a versenytársak közül, ami egy olyan hatalmas kínálattal rendelkező piacon, mint a szeszesitaloké, kritikus tényező. Újat alkotni azonban egyre nehezebb, nem mellesleg kockázatos is, mivel sosem lehet biztosra tudni, milyen benyomást fog gyakorolni sem a már meglévő, rendszeres, sem az új, potenciális fogyasztók körére. Az egyedi megközelítéseknek és a fogyasztókkal való interakciónak nagy a jelentősége növekvő, a nyitottság és rugalmas hozzáállás kulcstényezőnek számít, felelősen és etikusan reklámozni pedig minden alkoholmárkának kötelessége.<br></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Fekete-Frojimovics Zsófia
Belső
egyetemi docens; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: alkohol, kommunikációs eszközök, marketing, reklám, trendek
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Aug. 03. 16:24
Utolsó módosítás: 2023. Aug. 03. 16:24

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet