Magán- és egyéb szálláshelyek üzemeltetési feltételei és a kötelező szálláshelyminősítés

Hunyady Kata Krisztina (2023) Magán- és egyéb szálláshelyek üzemeltetési feltételei és a kötelező szálláshelyminősítés. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of SZAKDOLGOZAT ICHGRV.pdf] PDF
SZAKDOLGOZAT ICHGRV.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (839kB)
[thumbnail of Hunyady Kata Krisztina_konzulens_Bártfai Endre.pdf] PDF
Hunyady Kata Krisztina_konzulens_Bártfai Endre.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (167kB)
[thumbnail of Hunyady Kata Krisztina_opponens_Zsida László.pdf] PDF
Hunyady Kata Krisztina_opponens_Zsida László.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (755kB)

Absztrakt (kivonat)

Kutatásom a magán- és egyéb szálláshelyek üzemeltetési feltételeit és a kötelező szálláshely minősítés folyamatát vizsgálja gyakorlati szempontból az elméleti visszacsatolás mellett. Fontosnak tartottam egy olyan aktuális és releváns témáról írni amely nagyban meghatározza mindennapi munkámat a magán- és egyéb szálláshelyekkel kapcsolatban melyek egyre elterjedtebbek nem csak Budapesten, hanem a nagyvárosokban, illetve nem utolsó sorban a Balatonon. Célom volt részletesen bemutatni a jogszabályi környezetet, a kötelező előírásokat és az újonnan bevezetett NTAK, VIZA valamint a szálláshely minősítés rendszerét. Kutatási kérdéseim az üzemeltetés feltételei, a piaci megjelenés, az adatszolgáltatási kötelezettségek és a minősítési eljárással kapcsolatban fogalmazódtak meg. Primer kutatásom mélyinterjú formájában valósult meg, melyet egy üzemeltetéssel foglalkozó vállalat vezetőivel, a téma szekértőivel készítettem. Szekunder kutatásomban olyan foglaltsági és statisztikai adatokat találtam melyek alátámasztották a feltevésemet a magán- és egyéb szálláshelyek piaci szerepével kapcsolatban, megvizsgáltam a vonatkozó jogszabályi előírásokat melyek keretek közé szorítják az üzemeltetési feltételeket és elemeztem a szálláshely minősítés kritériumrendszerét melynek megértése és lefolytatása elengedhetetlen a szálláshely engedély kiváltásához. Javaslataim leginkább a szálláshely minősítés rendszerével kapcsolatban fogalmazódtak meg, tekintettel hogy egy új rendszerről van szó a szállásadók tapasztalhatnak némi hiányosságot a pontrendszer nem megfelelő súlyozása és a szubjektív benyomás alapján történő megítélés miatt. Ezek elkerülése érdekében javaslatom a kritériumrendszer felülvizsgálata, a pontok súlyozásának újraértékelése és az objektív kritérium rendszerből a szubjektív nézőpont kiemelése, különálló szempontként való besorolása.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bártfai Endre
Belső
óraadó tanár; Turizmus Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatszolgáltatási kötelezettség, magán- és egyéb szálláshely, MTÜ, NTAK, rövidtávú szálláshely szolgáltatás, szálláshely üzemeltetés, szálláshelyminősítés, VIZA
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Aug. 03. 16:22
Utolsó módosítás: 2023. Aug. 03. 16:22

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet