Bács-Kiskun vármegye Duna menti járásainak turisztikai fejlesztései, azok hatása a turizmusra (Kunszentmiklósi-, Kalocsai-, Bajai járások)

Varga Lotti (2023) Bács-Kiskun vármegye Duna menti járásainak turisztikai fejlesztései, azok hatása a turizmusra (Kunszentmiklósi-, Kalocsai-, Bajai járások). Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Varga Lotti.pdf] PDF
Szakdolgozat_Varga Lotti.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Varga Lotti_opponens_Fekete Mátyás.pdf] PDF
Varga Lotti_opponens_Fekete Mátyás.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)
[thumbnail of Varga Lotti bírálata Tóth Z. 2023. június kérdésekkel.pdf] PDF
Varga Lotti bírálata Tóth Z. 2023. június kérdésekkel.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (131kB)

Absztrakt (kivonat)

<p dir="ltr" style="text-align: left;"></p><p>Választásom oka, hogy a települések egymás mellett és egy megyében helyezkednek el, illetve mindhárom terület gazdaságát meghatározza a Duna közeli elhelyezkedése. A területek számos adottsággal és kulturális emlékkel rendelkeznek. A turizmus számos formája jelenik meg ezen járásokban, hiszen ez a térség ad otthont a Bajai Halászlének, a Hajós-Bajai borvidéknek, a Kalocsai paprikának, érsekségnek és népi kultúrának és a Kunszentmiklósi kun emlékeknek. A három járás összesen 47 települést foglal magába, összesen 2 841 km2 területet (az ország ~3%-át) és a magyar lakosság 1,4%-a élt ezeken a területeken 2021-ben. </p> <p>Témám relevanciája, hogy az ezredfordulót és az Uniós csatlakozást követően láthatóan történtek városfejlesztések a turizmushoz köthető attrakciókon és látványosságokon, azonban helyi lakosként a turizmus szintje továbbra sem jelentősen érzékelhető. </p> <p>Szakirodalmi áttekintésem során a területfejlesztéshez, járások elhatárolásához, feladataihoz és intézményrendszeréhez köthető kormány rendelkezéseket tekintem át, majd ezt követően a Nemzeti Fejlesztés 2030-at, a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiákat 2005-ös évet követően és Bács-Kiskun Megye Területfejlesztési Koncepcióját vizsgálom. Ezen dokumentumok elemzése során célom, hogy egyre szűkebb részekre bontsam a stratégiai dokumentumokat, így a járások részletes elemzésekor a járásokban található városok integrált településfejlesztési dokumentumaival lokálisan és turizmusspecifikusan tudjak dolgozni. A szakirodalmi áttekintést és a járások általános és turisztikai elemzését követően a három Széchenyi programidőszakban elnyert pályázatokat, az önkormányzatok bevételeit vizsgálom.&nbsp;</p><br><p></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Tóth Zoltán
Belső
főiskolai docens; Turizmus Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: állami támogatás(ok), falusi turizmus, kulturális ágazat, turizmusfejlesztés, vidékfejlesztés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Aug. 03. 16:21
Utolsó módosítás: 2023. Aug. 03. 16:21

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet