Bács-Kiskun vármegye Duna menti járásainak turisztikai fejlesztései, azok hatása a turizmusra (Kunszentmiklósi-, Kalocsai-, Bajai járások)

Varga Lotti (2023) Bács-Kiskun vármegye Duna menti járásainak turisztikai fejlesztései, azok hatása a turizmusra (Kunszentmiklósi-, Kalocsai-, Bajai járások). Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Varga Lotti.pdf] PDF
Szakdolgozat_Varga Lotti.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Varga Lotti_opponens_Fekete Mátyás.pdf] PDF
Varga Lotti_opponens_Fekete Mátyás.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)
[thumbnail of Varga Lotti bírálata Tóth Z. 2023. június kérdésekkel.pdf] PDF
Varga Lotti bírálata Tóth Z. 2023. június kérdésekkel.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (131kB)

Absztrakt (kivonat)

Választásom oka, hogy a településekegymás mellett és egy megyében helyezkednek el, illetve mindhárom területgazdaságát meghatározza a Duna közeli elhelyezkedése. A területek számosadottsággal és kulturális emlékkel rendelkeznek. A turizmus számos formája jelenikmeg ezen járásokban, hiszen ez a térség ad otthont a Bajai Halászlének, aHajós-Bajai borvidéknek, a Kalocsai paprikának, érsekségnek és népi kultúránakés a Kunszentmiklósi kun emlékeknek. A három járás összesen 47 településtfoglal magába, összesen 2 841 km2 területet (az ország ~3%-át) és a magyarlakosság 1,4%-a élt ezeken a területeken 2021-ben. Témám relevanciája, hogy azezredfordulót és az Uniós csatlakozást követően láthatóan történtekvárosfejlesztések a turizmushoz köthető attrakciókon és látványosságokon,azonban helyi lakosként a turizmus szintje továbbra sem jelentősen érzékelhető.Szakirodalmi áttekintésem során aterületfejlesztéshez, járások elhatárolásához, feladataihoz ésintézményrendszeréhez köthető kormány rendelkezéseket tekintem át, majd eztkövetően a Nemzeti Fejlesztés 2030-at, a Nemzeti TurizmusfejlesztésiStratégiákat 2005-ös évet követően és Bács-Kiskun Megye TerületfejlesztésiKoncepcióját vizsgálom. Ezen dokumentumok elemzése során célom, hogy egyreszűkebb részekre bontsam a stratégiai dokumentumokat, így a járások részletes elemzésekora járásokban található városok integrált településfejlesztési dokumentumaivallokálisan és turizmusspecifikusan tudjak dolgozni. A szakirodalmi áttekintéstés a járások általános és turisztikai elemzését követően a három Széchenyiprogramidőszakban elnyert pályázatokat, az önkormányzatok bevételeit vizsgálom.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: állami támogatás(ok), falusi turizmus, kulturális ágazat, turizmusfejlesztés, vidékfejlesztés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Aug. 03. 16:21
Utolsó módosítás: 2023. Aug. 03. 16:21

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet