A gazdaságdiplomácia fejlődésének néhány kérdése, különös tekintettel a gazdasági válságok kezelésére.

Takács Gergő (2022) A gazdaságdiplomácia fejlődésének néhány kérdése, különös tekintettel a gazdasági válságok kezelésére. Külkereskedelmi Kar.

[thumbnail of Takács_Gergő_Szakdolgozat.pdf] PDF
Takács_Gergő_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (10MB)
[thumbnail of Takács Gergő SzakdolgozatPdf.pdf] PDF
Takács Gergő SzakdolgozatPdf.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (229kB)
[thumbnail of Bírálati összefoglaló Ódor.pdf] PDF
Bírálati összefoglaló Ódor.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (186kB)

Absztrakt (kivonat)

Gazdasági válságok és kereskedelmi zavarok időről időre kialakulnak a világon, melyekkel kapcsolatban csak abban lehetünk biztosak, hogy azok újból be fognak következni, de nem tudhatjuk előre mikor és hol várhatók. Megítélésem szerint a krízisek elemzése és kezelése, illetve a kereskedelmi folyamatok kapcsán kialakuló viták rendezése magukban hordozzák a diplomáciai megoldások lehetőségét is. A gazdasági válság- és zavarkezelés területén feltárt diplomáciai aspektusok segíthetnek az okok feltárásában, illetve a káros hatások enyhítésében. A gazdasági válságok tanulságai rávilágítottak arra a tényre, hogy nincs biztos stratégia azok elkerülésére és bekövetkezésük pontos előre jelzésére, de léteznek technikák, melyek jelentősen képesek enyhíteni a velük járó hátrányokat. Fontos és gyakorlati haszonnal járó tevékenységnek ítélem a krízisekre való felkészülés feladatait, illetve a globalizálódó világkereskedelem folyamatainak szabályozását, ami állandóan kiegészíthető újabb aspektusokkal (például a diplomácia lehetőségeinek súlyozásával). Szakdolgozatomban röviden körül szeretném járni a gazdasági válság fogalmát, kiterjedését, körülményeit és típusait, továbbá konkrét példákon keresztül bemutatni az adott szuverén válsághoz vezető legfontosabb okokat, megoldásuk főbb részleteit, illetve diplomáciai aspektusait. Tárgyalni kívánom a liberalizációból és a globalizációból fakadó kereskedelmi viták rendezésének módszerét, továbbá a jelentős hátrányok elkerülését tartalmazó diplomáciai alapelv érvényesülését a gazdaságban. Azonosítani szeretném a krízisekben található hasonlóságokat és különbözőségeket a levonható legfontosabb tanulságok megtalálásának céljából, illetve felvázolni a gazdasági szakdiplomácia lehetséges feladatait az elkerülés és kárenyhítés területén. A diplomácia fogalmának elemzése során bemutatom annak a közgazdaságtannal való kapcsolatát, fejlődését, majd pedig összefoglalom a gazdaságdiplomácia jelentőségét és a válságkezelés során felmerülő lehetőségeit, a világ változásainak tükrében.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Külkereskedelmi Kar

Tanszék

Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Nyusztay László
Belső
óraadó tanár; Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék; KKK
Ódor László
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: diplomácia átalakulása, diplomácia és közgazdaságtan, gazdaságdiplomácia, külpolitika, Új világrend, válságkezelés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 22. 08:30
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 22. 08:30

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet