Adatbázis alapú üzleti folyamattámogatás multifunkciós nyomtató üzemeltetés példáján keresztül

Somfalvi Balázs Alex (2022) Adatbázis alapú üzleti folyamattámogatás multifunkciós nyomtató üzemeltetés példáján keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Somfalvi Balázs Alex - Záródolgozat.pdf] PDF
Somfalvi Balázs Alex - Záródolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2032. December 02..

Download (908kB)
[thumbnail of 3. Titkosítási_kérelem.pdf] PDF
3. Titkosítási_kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (396kB)
[thumbnail of Somfalvi Balázs Alex - Záródolgozati összefoglalás.pdf] PDF
Somfalvi Balázs Alex - Záródolgozati összefoglalás.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2032. December 02..

Download (228kB)
[thumbnail of Somfalvi Balázs Alex - Záródolgozat bírálat.pdf] PDF
Somfalvi Balázs Alex - Záródolgozat bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)
[thumbnail of biralat_Somfalvi_Balázs_Alex.pdf] PDF
biralat_Somfalvi_Balázs_Alex.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (134kB)

Absztrakt (kivonat)

Absztrakt: Adatbázis alapú üzleti folyamattámogatás multifunkciós nyomtató üzemeltetés példáján keresztül Záródolgozatomban a multifunkciós nyomtatók üzemeltetésével foglalkozom. A dolgozatom célja, hogy gyakorlati példán keresztül bemutassam az automatizált üzleti folyamattámogatás előnyeit, mint a humánerőforrás költségek és hibalehetőségek csökkentése. Hipotézisem szerint az automatizált adatfeldolgozás csökkenti a hibázás lehetőségét, valamint az így felszabaduló humán erőforrás egyéb értékteremtő feladatokra fordítható, mivel az automatizálás segítségével az üzleti folyamattámogatási megoldások munkaórákat takarítanak meg a vállalatnak. A nyomtató üzemeltetési feladattal munkáltatóm bízott meg azzal a céllal, hogy az eddig teljes mértékben kézileg adminisztrált és számlázott folyamatot a lehető legnagyobb mértékben automatizáljam, ezzel elősegítve a vállalat hatékonyabb működését. Dolgozatomban először ismertettem a főbb fogalmakat és az elméleti hátteret, valamint kifejtettem a projektemben használt különböző eszközök előnyeit. Ezután részletesen bemutattam az általam készített rendszert és annak szerepét az automatizálási folyamatban. A folyamattámogatási feladat első lépéseként létrehoztam egy MySQL adatbázist, ami a munkáltatóm által üzemeltetett Microsoft Windows alapú szerven kapott helyet. Az adatbázisban létrehoztam egy táblát a beolvasott adatok nyilvántartására, amely olyan mezőket tartalmaz, mint a nyomtató egyedi azonosítója, a riport dátuma, a fekete és a színes nyomatszám, számláló előző és aktuális állása, a számlázási időszak éve és hónapja. A következő lépésben beállítottam a szerveren futó levelező programot, hogy fogadja a nyomtatók által küldött riportokat. A beérkezett riportokat egy Python programnyelven írt szkript segítéségével dolgozom fel, majd a szkript regex kifejezések használatával kiolvassa a szükséges adatokat a levelekből, mint például a nyomtató azonosítója, a riport dátuma és a havi nyomatszám állások. A program a kiolvasott adatokat SQL utasításokba ágyazva elmenti azokat a korábban létrehozott adatbázisba. A következő szakaszban létrehoztam egy webes kezelőfelületet HTML, CSS és PHP nyelvek segítségével, amin keresztül a felhasználók az adatbáziskezelő program nélkül is elérhetik a tárolt adatokat és szerkeszthetik az adatbázist. A dolgozók hozzáférését felhasználónév és jelszó használatával korlátoztam. A webes alkalmazás segítségével a folyamat végén létrehozok egy export fájlt, ami tartalmazza a havi számlázási adatokat a számlázó program számára. A bemutatott megoldás megközelítőleg 8 munkaórát spórol havonta és mindemellett csökkentheti a manuális adatrögzítés során előforduló hibák számát. Eredményeim alapján úgy gondolom, hogy a jövőben az adatbázis alapú üzleti folyamattámogatási megoldásoknak egyre nagyobb szerepe lesz a vállalkozások hatékony működésének elősegítésében.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Czinege Katalin
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: adatbázis, Apache webszerver szoftver, automatizáció - automatizálás, folyamatalapú vállalatirányítás, hálózati-nyomtatók, MySQL, Python, számlázás, üzleti folyamatok, weboldal
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 11:53
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 11:53

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet