Tehetségprogramok lehetőségei egy multinacionális termelővállalat munkaerőmegtartási, utódlástervezési, illetve humánerőforrás-fejlesztési törekvéseinek szolgálatában

Schneider-Kiss Alexandra (2022) Tehetségprogramok lehetőségei egy multinacionális termelővállalat munkaerőmegtartási, utódlástervezési, illetve humánerőforrás-fejlesztési törekvéseinek szolgálatában. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Schneider-Kiss_Alexandra_H14WYN.pdf] PDF
Schneider-Kiss_Alexandra_H14WYN.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. December 03..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (335kB)
[thumbnail of SZTK_O_Schneider-Kiss_Alexandra.pdf] PDF
SZTK_O_Schneider-Kiss_Alexandra.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. December 03..

Download (203kB)
[thumbnail of Interjú_eredmények_névtelen.zip] Archive (ZIP)
Interjú_eredmények_névtelen.zip
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. December 03..

Download (114kB)
[thumbnail of Biralat_SchneiderKissAlexandra.pdf] PDF
Biralat_SchneiderKissAlexandra.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (169kB)
[thumbnail of doc13013420221209093022.pdf] PDF
doc13013420221209093022.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

KIVONAT Humán erőforrás-fejlesztési területen dolgozva kiemelt fontosságúnak tartom a tehetséges és szakképzett munkaerő megtartására, továbbképzésére, valamint a karrierutak kijelölésére tett folyamatok folytonos fejlesztését. A vállalatunknál működő Kirchhoff Automotive Talent Education (KATE) program erre példaként szolgálhat akár magyarországi telephelyünk, akár sok más üzemünk tekintetében, hiszen számos helyszínen több körben zajlott már le / zajlik éppen a 2 éves program. Dolgozatomban a program hatásait egyrészt humán erőforrás-menedzsment szempontból, másrészt pedig termelővállalatról lévén szó, operatív megközelítésből tekintettem át és esetleges javaslatokat fogalmaztam meg annak érdekében, hogy a program a kitűzött célokat még hatékonyabb formában szolgálhassa a jövőben. Kiemelten fontosnak tartom azt a vállalati filozófiát, mely szerint a tehetséges és szakképzett munkaerőt nem csupán megtartanunk szükséges, hanem fejlesztésüket, karrierjük előrehaladását és ezáltal egyéni céljaik elérését is támogatnunk kell annak érdekében, hogy vállalatunk sikerességét a továbbiakban is biztosíthassuk. A fenti elvek teljesülése érdekében fontos szem előtt tartanunk azt, hogy a humán erőforrás a vállalati tőke jelentős részét képezi, mégpedig olyan formában, mely nem röghöz köthető, nem birtokolható, azaz kifejezett figyelmet igényel a megtartás szempontjából. Ehhez a megtartáshoz járul hozzá számos emberi erőforrás-menedzsment stratégia mellett a szakdolgozatom témáját képező KATE tehetségprogram is. A dolgozatom elején megfogalmazott céloknak megfelelően úgy vélem, sikerült számos innovatív javaslatot megfogalmazni. Javaslataimat alapvetően négy különböző kategóriára osztottam, ezek a szociális kérdéseket érintő javaslatok, a nemzetközi jelleg kiterjesztését célzó javaslatok, a program során biztosított képzésekre vonatkozó javaslatok, valamint a program általános alapkoncepciójával kapcsolatos javaslatok voltak. Összességében pedig elmondható a dolgozatomból nyert tapasztalatok alapján, hogy bár sikeresen és hatékonyan működtetünk már sok éve tehetségprogramokat, semmiképp sem szabad abban a tudatban lennünk, hogy a folyamataink minden tekintetben tökéletesen működnek és nincs szükség az újragondolásukra, fejlesztésükre. A fejlődés, fejlesztés és állandó tanulás minden sikeres vállalat alapértékei között szerepel, a mi feladatunk pedig az, hogy ezeket az elveket a gyakorlatban is bevezessük folyamatainkba és gondolkodásmódunkba.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Üzleti és HR menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Csizmadia Péter
Belső
tudományos főmunkatárs; Menedzsment Tanszék; PSZK
Méri Szilárd
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: előrelépésre való felkészítés, humán erőforrás menedzsment, multinacionális vállalatok menedzsment, munkaerő képzés, tehetséggondozás, tehetségprogram, tudásmenedzsment, utódlástervezés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 11:52
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 11:52

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet