A "MOUNTEX" Kft. tevékenységének vizsgálata

Horváth Hajnalka Erzsébet (2022) A "MOUNTEX" Kft. tevékenységének vizsgálata. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Szakdolgozat A MOUNTEX Kft. tevékenységének vizsgálata.pdf] PDF
Szakdolgozat A MOUNTEX Kft. tevékenységének vizsgálata.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 09..

Download (899kB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem MOUNTEX Kft. 2022.12.09..pdf] PDF
Titkosítási kérelem MOUNTEX Kft. 2022.12.09..pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (185kB)
[thumbnail of FOSZK_OF_Horváth_Hajnalka_Erzsébet_DY54F8.pdf] PDF
FOSZK_OF_Horváth_Hajnalka_Erzsébet_DY54F8.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. December 09..

Download (277kB)
[thumbnail of Horváth_Hajnalka_Erzsébet.pdf] PDF
Horváth_Hajnalka_Erzsébet.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (498kB)
[thumbnail of FOSZK_B_Horváth_Hajnalka_Erzsébet_DY54F8.pdf] PDF
FOSZK_B_Horváth_Hajnalka_Erzsébet_DY54F8.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (567kB)

Absztrakt (kivonat)

ÖsszefoglalóA kapott eredményeket értékelni kell, levonni a megfelelő következtetéseket és az eredmények javításának érdekében javaslatokat, terveket kell készíteni, a vállalkozás további működésének érdekében. A likviditás mértékénél és a jövedelmezőségnél is némi hullámzás figyelhető meg. Az elemzés után elmondható, hogy a Kft. fizetőképessége jónak mondható: a rövidtávú fizetőképességének értékei alacsonyabbak, azonban a harmadfokú likviditási mutató tükrözi, hogy a Társaság az azonnali fizetési kötelezettségeknek eleget tud tenni. Az alacsonyabb likviditás igazolja a korábban részletezett főbb eseményeket a Cég életében, vagyis nincs álló tőkéje, hiszen folyamatosak a befektetések, a hatékonyság növelésére való törekvések. A hosszú távú pénzügyi helyzete szintén jó: a tőke jelentős része saját tulajdonban van, így az idegen tőke költsége alacsony. A tendenciánál itt is ugyanazt a kis hullámzást tapasztalhatjuk. Összességében a Vállalat kötelezettségei kevesebb részét képezik a tőkének, ami hosszútávon csökkenti az eladósodottság veszélyeit. A jövedelmezőség szempontjából a kapott eredmények szintén azt a görbét követik, amit az előzőekben bemutattam. A 2020-as évet leszámítva jövedelmező a tevékenység, ám törekedni kell annak javítására, hiszen a cél a minél magasabb jövedelmezőség elérése. A hatékonyság vizsgálatakor a kereskedelmi tevékenységet az egész vállalatra vonatkozóan vizsgáltam. A kapott eredmények azt mutatják, hogy a 2019-2020-ra jellemző forgalom csökkenést 2021-re már felváltotta egy nagyobb növekedés, mely a korlátozások enyhítésének is köszönhetőek. Az alkalmazott csődelemzési modell után az állapítható meg, hogy csőd veszélye a vizsgált időszak alatt nem, s nagy valószínűséggel a közeljövőben sem fogja fenyegetni a Vállalatot. A Z érték eredménye alapján a 2020-as évben került veszélyzónába, de a többi év esetében ezek az értékek felülmúlják a bizonytalansági zóna értékhatárát. Mindezekből az állapítható meg, hogy a gazdasági tevékenységét jó eredménnyel végzi. Azt javaslom, hogy érdemes lenne a felhalmozott készletekre korosítva akciótervet kidolgozni a társosztályok együttműködésével. Ezáltal a régebb óta álló/tárolt készletek így visszakerülhetnek a készletforgásba. A régi árukészlet kikerülne a kínálatból, ami mind a likviditásnak, mind a hatékonyságnak és mind a jövedelmezőségnek a javára szolgálna. Likviditás szempontjából fontosnak találom a szállítói futamidőkkel való kalkulációt. Javaslom, hogy a nagyobb árubeszerzések előtt előzetes pénzügyi tervek elkészítését, különös hangsúlyt fektetve a várható szállítói számlák fizetési határidejének tervezésére. A tervezhető pénzáramok alapján és a nagyobb szállítói futamidőkkel növelhető a likviditás mértéke. Véleményem szerint, a vállalkozás szempontjából ezek az intézkedések az elemzési eredményeket még pozitívabb irányba tudnák elmozdítani.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Lovas Nóra
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: csődelőrejelzés, forgalom, gazdasági tevékenység, jövedelmezőség, likviditás, MOUNTEX Kft., pénzügyi helyzet
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 10:23
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 10:23

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet