„Régen minden jobb volt” – valóban vissza kellene fordítani a jelenséget vagy szükségszerű a változás?

Farkas-Kazy Réka Ildikó (2022) „Régen minden jobb volt” – valóban vissza kellene fordítani a jelenséget vagy szükségszerű a változás? Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Farkas-Kazy_Réka Ildikó_JIHGDE.pdf] PDF
Farkas-Kazy_Réka Ildikó_JIHGDE.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. December 10..

Download (5MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem_JIHGDE.pdf] PDF
Titkosítási kérelem_JIHGDE.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of SZTK_O_Farkas-Kazy_Réka Ildikó.pdf] PDF
SZTK_O_Farkas-Kazy_Réka Ildikó.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. December 10..

Download (325kB)
[thumbnail of szakdolgozat-biralat-es-javaslat-kulso-konzulens-Biczók András bíráló.pdf] PDF
szakdolgozat-biralat-es-javaslat-kulso-konzulens-Biczók András bíráló.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (2MB)
[thumbnail of Farkas-Kazy Réka Ildikó RG szakdolgozat-biralat_2022.pdf] PDF
Farkas-Kazy Réka Ildikó RG szakdolgozat-biralat_2022.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (238kB)

Absztrakt (kivonat)

A kultúra nagy részét, melybe beleszületünk, neveltetésünk vagy más választásunk nem lévén elfogadjuk és megtanulunk együtt élni vele, de egészen más a helyzet akkor, amikor egy munkahelyről van szó. Napjaink gazdasági és munkaerőpiaci helyzetében pedig egyetlen vállalat sem engedheti meg magának az erőforrások elfecsérlését. Gyakorló HR szakemberként a tanulmánnyal kapcsolatban elsődleges célom, hogy egy dinamikusan fejlődő, nagy múltú családi cégtől 30 év alatt lassan már nagyvállalati babérokig eljutó zárt részvénytársaság esetén léteznek-e még azok a szervezeti kultúraelemek, melyek a gyorsan változó környezetben is kiváltják a további fejlődéshez szükséges elköteleződést és kohéziós erőt a tagok között. A szakirodalmi alapok után megalkottam saját kultúradefiníciómat is. A kutatás során 35 fő töltött ki OCAI kérdőívet, a vezetőségtől az indirekt fizikai állományig. Az adatok elemzése során összesen kétharmad arányban a ’klán’ és ’klán-hierarchia’ szubkultúrák iránti vágy rajzolódott ki, mely a strukturált, biztonságos és családias munkahelyek leírója. A fennmaradó egyharmadon további 4 szubkultúra osztozott, közülük a legerősebb is csak 13%-ot birtokolva. A csoportosított válaszok alapján emellett bizonyosságot nyert a felsővezetés jelentős egysége, mely a további intézkedésekhez szükségképpen jó alapot biztosít. Bebizonyosodott, hogy a vállalat két telephelye szubkultúráit tekintve eltérő, mely így egységes mechanizmusok mellett mégis eltérő vezetést igényel, különös tekintettel az egyik telephelyen kirajzolódó jelentős mértékű és ellentétes irányú elmozdulási igényekre. A kutatásom legfőbb konklúziója, hogy a vállalati kultúra akkor tud sikeresen működni, hogyha résztvevőket sikerül bevonni és érzelmileg kapcsolni ez egészhez, függetlenül, hogy az klán-piac vagy bármi más.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Üzleti és HR menedzsment

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: cégkultúra, CVF, kkv, kultúraelmélet, OCAI
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 10:21
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 10:21

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet