Az informatika, mint üzleti tevékenység minőségmenedzsmentje és kockázati tényezői

Brauswetter Bence János (2022) Az informatika, mint üzleti tevékenység minőségmenedzsmentje és kockázati tényezői. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Brauswetter-Bence szakdolgozat.pdf] PDF
Brauswetter-Bence szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2042. December 08..

Download (2MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (863kB)
[thumbnail of Záródolgozat összefoglaló.pdf] PDF
Záródolgozat összefoglaló.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2042. December 08..

Download (235kB)
[thumbnail of foszk_zarodolgozat-biralat-2021szeptembertol_kulso-konzulens-reszere.pdf] PDF
foszk_zarodolgozat-biralat-2021szeptembertol_kulso-konzulens-reszere.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (318kB)
[thumbnail of Brauswetter Bence János_Belső bírálat_SZK.pdf] PDF
Brauswetter Bence János_Belső bírálat_SZK.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (680kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom hipotézise, hogy az informatikai rendszerek nagy mértékben hozzájárulhatnak a projektet sikerességéhez, erre célja rendelkezésre áll megannyi IT program. A projekt/termelés optimalizálása munkával eltöltött időt, azaz a vállalatnak ráfordítást takarít meg, a technológia fejlődésének köszönhetően pedig új termelési lehetőségek jelennek meg. Az IT javíthat a vállalat információmegosztásán, döntéshozatali folyamatin, koordinációján és termékminőségén, de legfőképp, az adatok tárolása és feldolgozása jelenti a legnagyobb hasznot a vállalat döntéshozói számára. A szakdolgozat során megemlítésre került a projektben felmerülő kockázat is es ennek jelentőségé. A különböző projekttípusokhoz különböző kockázatkezelési technikákat kell alkalmazni a szerzők szerint, és ezek a kockázatkezelési technikák befolyásolják a projekt sikerét a projektek típusától függően. Érdemes a kockázatok bekövetkezésének valószínűségével súlyozni, és statisztikai alapon osztályozni a projekt kritikus pontjait. Szakdolgozatom fő profilja a forráskutatás volt, azonban ezek a tudományos megállapítások alkalmazhatók a foglalkozásom/szakmai gyakorlatom területén is. Informatikai gyártást támogató rendszerek segíthetnek a folyamatok optimalizálásában es támogatásában. Az én esetemben ez az eSOP rendszer. Ez a felület vállalatunk alapjait meghatározó operátorok (szerelőmunkások) hozzáadott értékét növeli Szakmai gyakorlatom legfőbb üzenete, hogy megfelelő IT támogatással (felhasználói felület és a munkaerő, aki használja) a termelés és más egyéb projektmenedzsment folyamatok támogathatók. Véleményem szerint a projektmenedzsment célja a költség optimalizálás, az optimálisan működő projektmenedzsmentre a ráfordítás mértéke kisebb, mint a projektmenedzsment nélküli, munkaerő pótlással keletkező ráfordítás. A szakirodalom szerint az alábbi ismérvei alkalmazhatók az olyan munkaterületekre, mint sajátom a gyártás támogatás. Dvir keretrendszere feldolgozása után megállapítható, hogy az Technológia”, „Bonyolultság”, „tempó” mind alkalmazható a gyártási folyamatok elemzésére. A szakmai gyakorlatomat olyan cégnél végeztem, ahol jellemző a „high tech”-ség és az ebből eredő bonyolultság, amely a termék, és az annak előállításához szükséges erőforrás komplexitásán bizonyul. Ebből következik, hogy a „tempó” mértéke függ a határidő közelségétől, a rendelkezésre álló munkaerőtől, a projekt sikertelenségének kockázatától, és a ráfordítások megtérülésétől, profittól

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Ott Balázs
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: informatika, kockázatok, Lenovo, minőségmenedszment, projektek
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 10:20
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 10:20

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet