Digitalizáció a számvitelben és ennek gyakorlati hatásai a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Zrt-nél

Lőrincz Nikoletta Beatrix (2022) Digitalizáció a számvitelben és ennek gyakorlati hatásai a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Zrt-nél. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Digitalizáció a számvitelben és ennek gyakorlati hatásai a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Zrt-nél.pdf] PDF
Digitalizáció a számvitelben és ennek gyakorlati hatásai a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Zrt-nél.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2032. December 12..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkositasi-kerelem_Lőrincz-Nikoletta_GTT9GK.pdf] PDF
Titkositasi-kerelem_Lőrincz-Nikoletta_GTT9GK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (322kB)
[thumbnail of Szakdolgozati-összefoglalás_Lőrincz-Nikoletta-GTT9GK.pdf] PDF
Szakdolgozati-összefoglalás_Lőrincz-Nikoletta-GTT9GK.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2032. December 12..

Download (337kB)
[thumbnail of Szakdolgozat-biralat-es-javaslat_Lőrincz-Nikoletta-GTT9GK.pdf] PDF
Szakdolgozat-biralat-es-javaslat_Lőrincz-Nikoletta-GTT9GK.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (183kB)
[thumbnail of lorincz_nikoletta_biralat_avdh.pdf] PDF
lorincz_nikoletta_biralat_avdh.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (492kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom során a digitalizáció és a számviteli folyamatok átalakulásának kapcsolatát mutatom be a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Zrt könyvelési gyakorlatán keresztül szemléltetve. A témaválasztásom oka, hogy mindenképpen olyan területet szerettem volna feldolgozni, amely szoros kapcsolatban áll jelenlegi munkámmal, és amelyhez személyes tapasztalatokkal és ismeretekkel is hozzá tudok járulni, így téve még átfogóbbá a kérdéskör feldolgozását, bemutatását. Jelenleg könyvelő és projektmenedzser pozícióban dolgozom a Vertis Zrt-nél. Munkám során napi szinten találkozom a digitalizáció számvitelben és könyvelésben történő gyakorlati formáival, valamint a különböző automatizálási és rendszerfejlesztési igények megjelenésével. Könyvelőként tapasztalatot szerezhettem a számviteli gyakorlatban, projektmenedzsment feladataim során pedig mély és részletes betekintést nyerhettem a számvitelhez és könyveléshez kapcsolódó különböző digitalizációs projektekbe. A Vertis széndioxid ellentételezési egységek kereskedelmével foglalkozik. Fő tevékenysége ezen kvótákkal az Európai Unió kötelező érvényű, megfelelési piacán történő kereskedelem, azonban számos másik üzletágon képviselteti magát. Komplex tevékenységi köre folyamatosan többletkihívások elé állít munkám során, melynek köszönhetően az alapvető, általános tudás és gyakorlat mellett sokrétű és specifikus ismereteket is szerezhetek. Munkámat a számvitel történetével és a digitalizáció meghatározásával kezdem, valamint a kettő közötti kapcsolatot mutatom be. Miután egy általános képet alkottam a számvitel és a digitalizáció területekről, dolgozatomat a digitalizáció hatásának vizsgálatával folytatom a számviteli gyakorlat tekintetében. Mindezt a Vertis Zrt konkrét számviteli és könyvelési gyakorlatának változásán keresztül szemléltetem. A cég rövid bemutatása után, a digitalizált és automatizált könyvelési feladatok kerülnek értékelésre. Ebben a részben a cégnél megvalósított automatizálási és fejlesztési projektjeimet is ismertetem. Az érintett területek a számlázás, könyvelés, adóbevallás, valamint adóellenőrzés. Szakdolgozatom kutatási fejezetében „A digitalizáció hatása a számvitelre és a mindennapi számviteli gyakorlatra” témában elkészített felmérést ismertetem és elemzem. A kutatás módszere reprezentatív kérdőíves felmérés, melynek eredményét három hipotézis mentén vizsgálom. A kutatás eredménye a szakirodalomban megismertek mentén kerül kiértékelésre. Zárásképpen a dolgozatban megismertek kiegészítéseként néhány javaslattal szolgálok a vállalat számára.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Maczkó Ágnes
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Szabó Szabolcs
Belső
Mestertanár; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adóbevallás, adóellenőrzés, automatizáció - automatizálás, digitalizáció, könyvelés, pénzügy, számlázás, számvitel
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 10:12
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 10:12

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet