A képzés-fejlesztés jelentősége és szerepe az emberi erőforrás biztosításában és a kompetenciák fejlesztésében

Boncsér Vivien (2022) A képzés-fejlesztés jelentősége és szerepe az emberi erőforrás biztosításában és a kompetenciák fejlesztésében. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Boncsér Vivien_QJX9GD.pdf] PDF
Boncsér Vivien_QJX9GD.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_O_Boncsér Vivien.pdf] PDF
BA_O_Boncsér Vivien.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (223kB)
[thumbnail of Boncsér Vivien_bírálat_GM_FLK.pdf] PDF
Boncsér Vivien_bírálat_GM_FLK.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (181kB)
[thumbnail of BA_B_Boncsér Vivien_kiertekelt.pdf] PDF
BA_B_Boncsér Vivien_kiertekelt.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (168kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom központi témája a munkaerő képzés-fejlesztés. Szekunder kutatásom bemutatását a képzés fogalmának meghatározásával kezdtem, melyből kiderült, hogy a téma kutatói a vállalati stratégia megvalósításának eszközeként tekintenek a munkaerő képzésre. Majd a fogalmi meghatározásokat követően a képzések célját és jelentőségét vizsgáltam. Ezután a képzési módszerek két nagy csoportját mutattam be: „on-the-job”, azaz munkavégzés közbeni képzések és „off-the-job”, vagyis munkahelyen kívűli képzések. Illetve a vállalati képzések fajtáját, melyet egy képzési piramis segítségével mutattam be. A képzés rendszer folyamata is bemutatásra került a szekunder elemzések során. A folyamat első és legkritikusabb fázisa a képzési igények felmérése, amely alapján a fejlesztési célok meghatározásra kerülnek. Ezután a képzés megtervezése következik, majd annak lebonyolítása. A képzési folyamat utolsó fázisa a képzés értékelése és utókövetése. A dolgozatom második részének témája a kompetencia. A kompetencia fogalmát 6 különböző meghatározást adva ismertettem (Klein és Klein, Quinn, Spencer – Spencer, Boyatzis, Henczi, Nagy). Ismertettem Spencer és Spencer jéghegy modelljét, amely szerint a kompetencia elemeknek tudatosság és fejleszthetőség szempontjából különböző szintjei vannak. Ezután bemutattam a Spencer-féle kompetenciaszótárat, amely 21 alapkompetenciát határoz meg, melyek 6 különböző csoportba sorolhatóak. Illetve Quinn kompetenciamodelljét is vizsgáltam. A modell arra a feltevésre épül, hogy a sikeres vezetőknek munkájuk során egymással ellentmondásos elvárásoknak kell megfelelniük. A modellt egy olyan koordináta-rendszerben helyezték el, melynek tengelyeit ellentétpárok alkotják. Szekunder kutatásom mellett egy primer kutatást is végeztem, mely segítségével azt vizsgáltam, hogy a koronavírus járvány miként változtatta meg a munkahelyi képzések szervezését. Illetve kutatásomban arra a kérdésre is kerestem a választ, hogy mitől hatékony egy képzés.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment (BA) Táv

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Faragóné Lepp Katalin
Belső
Mestertanár; Menedzsment Tanszék; PSZK
Kókai Katalin
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: emberi erőforrások fejlesztése, képzési program, kompetencia, kompetenciamenedzsment, koronavírus-járvány (COVID-19)
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 10:11
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 10:11

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet