Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának bemutatása a Magyar Posta Zrt-nél

Somogyi Dóra (2022) Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának bemutatása a Magyar Posta Zrt-nél. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának bemutatása a Magyar Posta Zrt-nél.pdf] PDF
Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának bemutatása a Magyar Posta Zrt-nél.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Somogyi_Dóra.pdf] PDF
BA_O_Somogyi_Dóra.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (239kB)
[thumbnail of Somogyi Dóra.pdf] PDF
Somogyi Dóra.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (200kB)
[thumbnail of szakdolgozat-biralat-es-javaslat_Somogyi_Dóra_külső.pdf] PDF
szakdolgozat-biralat-es-javaslat_Somogyi_Dóra_külső.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (749kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatomat a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásáról, munkaerőpiaci helyzetükről, és a foglalkoztatásukat támogató eszközökről írtam. Jelenleg az egyik legnagyobb állami cégnél dolgozom HR generalista munkakörben. Azért esett a választásom a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatására, mert munkám során többször is kerültem már kapcsolatba fogyatékossággal élő személyekkel és fontossá vált számomra a foglalkoztatásuk támogatása és az esélyegyenlőségük biztosítása. A dolgozatom bevezető szakaszában személyes élményekre való hivatkozást követően meghatározásra került, hogy számomra miért fontos az adott téma, illetve, hogy mi a célom a kutatással. A következő fejezetben ismertettem a hazai és európai jogalkotás kialakítását, illetve a megváltozott munkaképességű személyekre vonatkozó fontosabb jogszabályokat. A következőkben fontosnak tartottam ismertetni a különböző fogyatékossági típusokat, az állapotok tüneteit, kialakulásainak gyökereit, illetve azt is, hogy a különböző állapotokkal rendelkező személyeket hogyan lehet segíteni a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben. Továbbiakban ismertettem a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási helyzetét hazánkban, illetve a foglalkoztatást ösztönző szervezeti és gazdasági eszközöket. A dolgozatom kutatási részén belül vizsgálom, hogy a Magyar Posta mit tesz a megváltozott munkaképességű személyek létszámának növelése és foglalkoztatásuk hatékonyabbá tétele érdekében. A különböző programok, a civil partnerekkel való együttműködés és a világnapok ünneplése nagymértékben hozzájárul a foglalkoztatás támogatásához. Kutatásom során célom volt, hogy feltérképezzem azt, hogy a foglalkoztatást támogató eszközök közül a vezetők szempontjából melyek a legfontosabbak és ezeket hogyan alkalmazzák a gyakorlatban. A munkavállalói oldalról pedig legfőképpen azt szerettem volna megtudni, hogy a foglalkoztatásukat ösztönző eszközök milyen hatással vannak rájuk. A kutatási kérdéseim megválaszolásához kvalitatív interjúkat készítettem, 2 vezetővel, 6 munkavállalóval és a vállalat speciális foglalkoztatási szakértőjével. A kérdéseimre kapott válaszokból kiderült, hogy a vezetők meglátása szerint a legfontosabb ösztönző eszköz az érzékenyítő tréning. A tréning segítségével kezelhető volt a kezdeti tudatlanság miatt kialakult aggodalom, és számos információt kaptak az állapotokról és a hatékony kommunikációs kapcsolat kialakításáról. A megkérdezett dolgozók visszajelzése alapján a legfontosabb támogatást és biztonságot nyújtó eszköz a mentori jelenlét. Kutatásom összegzésében reflektálva az ismertetett válaszokra az a következtetés vonható le, hogy a Magyar Posta megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának támogatásának érdekében alkalmazott eszközei sikeresek, a dolgozók motiváltak, biztonságban érzik magukat, lojálisak és szeretnek a vállalatnál dolgozni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Emberi Erőforrások

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Csillag Sára
Belső
egyetemi docens; Menedzsment Tanszék; PSZK
Podmaniczky Éva
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: foglalkoztatási jogszabályok, fogyatékosság(ok), fogyatékossággal élő személyek, megváltozott munkaképesség, teljesítményértékelés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 10:11
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 10:11

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet