Fizikai fogyatékossággal élő munkavállalók helyzete a munkaerő piacon. A munkaerőpiaci beilleszkedést támogató- illetve hátráltató tényezők.

Marczi Roland (2022) Fizikai fogyatékossággal élő munkavállalók helyzete a munkaerő piacon. A munkaerőpiaci beilleszkedést támogató- illetve hátráltató tényezők. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Marczi_Roland_ejel9v.pdf] PDF
Marczi_Roland_ejel9v.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_O_Marczi_Roland.pdf] PDF
BA_O_Marczi_Roland.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (76kB)
[thumbnail of biralat mroland.pdf] PDF
biralat mroland.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (253kB)
[thumbnail of B_Marczi_Roland.pdf] PDF
B_Marczi_Roland.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (282kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban a fizikai fogyatékossággal élők nyílt munkaerőpiaci beillesztésének hazai helyzetét vizsgálom. A fogyatékossággal élők csoportján belül a mozgás-, hallás- és látássérüléssel élők helyzetére koncentrálok. A beilleszkedésüket, sikeres foglalkoztatásukat támogató- és hátráltató tényezőket keresem. Feltételezésem szerint a legnagyobb hatással az infrastruktúra, a közösségek és az oktatás van a folyamatra. A szakirodalom áttekintése mellett fókuszcsoportos interjúkon keresztül igyekeztem többet megtudni a témáról. Interjúalanyaimat két, a szakmában elismert alapítvány együttműködő partnerei közül választottam ki. Alanyaim között vannak fizikai- és szellemi munkakörben foglalkoztató cégek, olyanok, akik a szoftveripart és olyanok is, akik a nehézipart képviselik. Közülük a legtöbben 4-5 év tapasztalattal rendelkeznek a témában, de van olyan is, aki több mint 30 éve foglalkozik fogyatékossággal élők foglalkoztatásával. Az interjúk egy- vagy másfél órát vettek igénybe, melyek során az általános kérdéseken túl beszéltünk, a hazai infrastruktúra támogatásairól, az akadálymentesítés fontosságáról, a cégek belső folyamatainak kialakításáról és a felek oktatásának szerepéről. A dolgozatom végére kialakult kép azt mutatja, hogy a legfontosabb tényezők az akadálymentesítés, a kommunikáció. Jelentős szerepe van továbbá a szintfelmérésnek és a speciális továbbképzéseknek, átképzéseknek a megfelelő tudás megszerzése érdekében. Sokat jelent a felek közti kommunikáció megkönnyítésében egy köztes segítő jelenléte és rendszeres törődése, sok esetben akár egy szociális munkás foglalkoztatása is indokolt lehet. Összességében elmondható, hogy a gazdasági szereplőknek sokat kell tanulniuk a fogyatékossággal élők sajátosságairól és félre kell tenniük a korábbi sztereotípiákat, hogy ez egy gyümölcsöző együttműködéssé tudjon válni. A törvényhozók részéről a források hatékonyabb elosztására lenne szükség, hogy az alapítványi szinten megfelelően tudjon hasznosulni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment (BA) Táv

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Csillag Sára
Belső
egyetemi docens; Menedzsment Tanszék; PSZK
Ficsor Zsolt
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: 21. század, fogyatékkal élők, fogyatékosság(ok), munkavállalás, társadalmi beilleszkedés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 10:11
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 10:11

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet