A társasági adó folyamatainak bemutatása egy konkrét cég esetében

Ecsenyi-Biró Veronika (2022) A társasági adó folyamatainak bemutatása egy konkrét cég esetében. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Ecsenyi-Biró_Veronika_IPE011.pdf] PDF
Ecsenyi-Biró_Veronika_IPE011.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2122. December 12..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (488kB)
[thumbnail of BA_O_Ecsenyi-Biró_Veronika.pdf] PDF
BA_O_Ecsenyi-Biró_Veronika.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2122. December 12..

Download (155kB)
[thumbnail of Szakdolgozat-biralat_Ecsenyi-Biró Veronika_GMZs.pdf] PDF
Szakdolgozat-biralat_Ecsenyi-Biró Veronika_GMZs.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (251kB)
[thumbnail of BA-B-Ecsenyi-Biro Veronika.pdf] PDF
BA-B-Ecsenyi-Biro Veronika.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (412kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom során egy konkrét multinacionális cég társasági adózással kapcsolatos folyamatait mutattam be. Szakmai gyakorlatom elvégzése óta ennél a cégnél dolgozom, és a munkám során azt vettem észre, hogy bár a különböző területek munkái között jelentős kapcsolat van, nem egyértelmű mindenki számára, hogy ezen területek pontosan mivel is foglalkoznak. Dolgozatom célja volt létrehozni egy olyan dokumentumot, ami érthetően bemutatja ezeket a folyamatokat. Kutatásként belső anyagokat és szabályzatokat olvastam át és beszélgettem a különböző területen dolgozókkal, akik kifejtették, mivel foglalkoznak mindennapi munkájuk során. A dolgozatot a cég bemutatásával kezdtem, majd a munkánk során használt mérföldkövek szerint vezettem végig. Ezek a Határidők tervezése és előzetes megbeszélés, Szükséges adatok és dokumentumok beszerzése, A számviteli szabályok közötti eltérések levezetése, A főkönyvi számlák aláírása, Éves beszámoló készítése, Összesítő meeting, A számviteli és adótörvény közötti eltérések levezetése, Az adóbevallás ellenőrzése a vállalati felelős által, Az adóbevallás beadása, Elszámolás az adócsoport tagjai között, A végső adókötelezettség kiszámítása és könyvelése és az Éves főkönyvi számlaegyeztetés. Ezeken kívül kitértem az adófizetés folyamatára és az adószámlák bemutatására is. Bemutattam mik az eltérések különböző országok gyakorlatai között ezeken a folyamatokon belül, és milyen plusz lépéseket eredményez az, hogy a cég vállalatai alapvetően az Amerikai Egyesült Államokban elfogadott számviteli szabályok szerint vezetik a főkönyveiket. Ezek a plusz lépések a számviteli törvények közötti eltérések miatt keletkeznek, és a végső kötelezettség számításánál merülnek fel újra. Felhívtam a figyelmet a mérföldkövek közötti összefüggésekre, azok kapcsolódási pontjaira. Megállapítottam, hogy a problémák vagy fennakadások leggyakrabban a határidőkből való kicsúszások, könyvelést nem megfelelően alátámasztó dokumentumok miatt merülnek fel, majd ezek javításaként képzéseket, és a területek folyamatait bemutató előadásokat javasoltam. Végül a dolgozatot összegzéssel zártam.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA)

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adózási folyamat, belső vállalati folyamatok, multinacionális vállalatok, társasági adó, vállalkozások adóalapja
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 10:09
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 10:09

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet