A belső ellenőrzés függetlensége és a szakértelem fontossága

Miklóssy Dorottya Brigitta (2022) A belső ellenőrzés függetlensége és a szakértelem fontossága. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Miklóssy_Dorottya_I9VX2A.pdf] PDF
Miklóssy_Dorottya_I9VX2A.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. December 12..

Download (2MB)
[thumbnail of titkosítás.pdf] PDF
titkosítás.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (189kB)
[thumbnail of Ba_O_Miklóssy_Dorottya.pdf] PDF
Ba_O_Miklóssy_Dorottya.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. December 12..

Download (341kB)
[thumbnail of Miklóssy Dorottya Brigitta.pdf] PDF
Miklóssy Dorottya Brigitta.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (197kB)
[thumbnail of Záróvizsga bírálat.pdf] PDF
Záróvizsga bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (166kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban első részében bemutattam az ellenőrzést és a belső ellenőrzés jogszabályi hátterét, fogalmi meghatározását. A belső ellenőrzéssel kapcsolatban nagy hangsúlyt fektettem a költségvetési szerveknél történő belső ellenőrökre vonatkozó szabályozás bemutatására. Dolgozatom felépítése során törekedtem, hogy a témában nem jártas érdeklődők számára is elegendő információt tartalmazzon a belső ellenőrzés, illetve kutatásom megértéséhez. Elméleti áttekintő után, a költségvetési szervek belső ellenőrzés függetlenségét, tárgyilagosságát, összeférhetetlenséget szabályozó rendeleteket, standardokat, normákat gyűjtöttem össze. A szabályok áttekintése segítette többek között a kutatás értékelését. A dolgozatom 5. fejezetében kapott helyet a kutatás bemutatása, illetve értékelése és összegzése. Kutatásom során vizsgáltam, hogy a belső ellenőrök milyen arányban szenvedtek el a feletteseiktől nyomásgyakorlást, illetve a gyakorlatban is biztosított-e számukra a függetlenség. Biztosított-e a jogszabályban garantált függetlenség és tárgyilagosság. Bevonják-e őket belső ellenőrzési feladatukon kívül más feladatokba is. Vizsgáltam továbbiakban még, hogy mennyire érzik a belső ellenőrök saját magukat megbecsülve munkahelyükön és esetleg nemcsak szükséges rosszként tekintenek rájuk, mennyire fogadják meg tanácsaikat, meglátásaikat, szintén összekötve a függetlenség és tárgyilagosság témakörével. A kutatást kérdőíves formában készítettem el, Google Űrlap segítségével. Ezen módszerrel, mintegy 81 belső ellenőrt sikerült elérnem, akik a kérdőívet kitöltötték. A kutatásból kiderült, hogy nem egyedi eset az operatív tevékenységekbe történő bevonás, belső ellenőrzési fókusz, illetve éves terv kialakításában is sok esetben befolyásolták a belső ellenőrzést. A belső ellenőrök közel 40 %-a szenvedett már el nyomásgyakorlást felettesei részéről a jelentéssel, illetve az ellenőrizendő területtel kapcsolatban. 13,6 %-kal szemben pedig fenyegetés is történt, mely akár a munkahely elvesztésére is irányulhat. A kutatással kapcsolatos javaslattételem egy új központi állami belső ellenőrzési szervezet létrehozására irányult. Az utolsó részben a szakértelem fontosságára szerettem volna rámutatni. Elsősorban bemutattam milyen végzettségek szükségesek ahhoz, hogy valaki belső ellenőr lehessen. A jogszabály előírja az iskolai végzettségeket, de hogy pontosan milyen egyéb kompetenciákkal kell rendelkezni egy belső ellenőrnek, arról már nem kapunk útmutatást a jogszabályokban. A szakmai képzettség meglétét a végzettséget igazoló bizonyítványokkal egyszerűen lehet ellenőrizni. A belső ellenőrökkel szembeni elvárható további fontos kompetenciák, az ellenőrzési módszerek, és az államháztartási számvitel ismerete, a kommunikációs képességek, a vezetői és támogatói kompetenciák, az együttműködés képessége nincsenek jogszabályban előírva.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Bán Erika
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK
dr. Vörös Szilvia
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: államháztartás, belső ellenőrzés, belső ellenőrzési normák, etikai kódex, függetlenség
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 10:08
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 10:08

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet