A vállalati controllingrendszer alkalmazásának jelentősége egy nagy vállalatnál

Csoór Véda (2022) A vállalati controllingrendszer alkalmazásának jelentősége egy nagy vállalatnál. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Csoór_Véda_HKQ795.pdf] PDF
Csoór_Véda_HKQ795.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2032. December 09..

Download (971kB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem_Csoór_Véda.pdf] PDF
Titkosítási kérelem_Csoór_Véda.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (931kB)
[thumbnail of BA_O_Csoór_Véda.pdf] PDF
BA_O_Csoór_Véda.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2032. December 09..

Download (157kB)
[thumbnail of BA Csoór Véda (Ilyés).pdf] PDF
BA Csoór Véda (Ilyés).pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (186kB)
[thumbnail of szakdolgozat-biralat-es-javaslat_Csoor_Veda_HKQ795.pdf] PDF
szakdolgozat-biralat-es-javaslat_Csoor_Veda_HKQ795.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (291kB)

Absztrakt (kivonat)

Valóban szükség van a controlling területre egy vállalat működése során Hogyan tud segíteni a folyamatok optimalizálásban egy controller Pontosan milyen feladatokat kell ellátni az adott munkakörben Szakdolgozatomban többek között ezekre a kérdésekre keresem a választ.Mióta elkezdtem dolgozni controllerként, többször is megkaptam már azt a kérdést, hogy pontosan mivel is foglalkozok én Milyen feladataim vannak Miért van erre a területre szükség Valóban fontos a controllingrendszer alkalmazása egy vállalat életében Ezek a felmerülő kérdések indították el bennem a gondolkodást. Mivel nekem már sikerült jobban átlátnom a controllingot a tanulmányaimnak és munkámnak köszönhetően, számomra teljesen egyértelmű, hogy ennek alkalmazása mennyire nélkülözhetetlen. Azonban a mostani dolgozatommal szeretném ezt bebizonyítani és megmagyarázni. Az a célom, hogy akik ezeket a kérdéseket feltették nekem, megértsék a controlling rejtelmeit és át tudják látni, hogy mivel is foglalkozunk mi controllerek. Több mint fél éve dolgozom a Robert Bosch Kft-nél, mint controlling gyakornok. Ez idő alatt lehetőségem volt alaposabban megfigyelni a controllingrendszer felépítését és működését a vállalatnál. Több controller munkakörben dolgozóval kerültem kapcsolatba a munkám során, így sikerült közvetlen tapasztalatokat is szereznem az elvégzett feladataikról. Szakdolgozatomban bemutatom hogyan is működik egy controllingrendszer egy ilyen nagy multinacionális vállalat esetében. A rendszer bemutatásával és elemzésével fogom bebizonyítani, hogy mennyire fontos és hasznos a vállalati controlling alkalmazása egy nagy cég estében. Kutatásom fő célja a controlling terület fontosságának alátámasztása. Ismertetni fogom, hogy pontosan hogyan is tud egy controller segíteni a folyamat-optimalizálás során egy vállalat működése során. További célom bemutatni a vállalatunknál működő rendszer felépítését, valamint a controller munkakörébe tartozó feladatköröket. A kutatás elkezdése előtt van egy előzetes feltevésem, egy hipotézisem: Azon vállalatoknál, ahol működik a controllingrendszer és alkalmazzák a mindennapokban, a szervezet működése hatékonyabbá és eredményessebbé válik. A kutatásom elvégzésével és a szakdolgozatom befejezésével szeretném ezt a hipotézist igazolni. A dolgozatom első felében bemutatom a vállalat felépítését, tevékenységi körét. Továbbá itt térek ki a controlling egység részletesebb bemutatására, működésének elemzésére. A szakdolgozatom másik felében mutatom be az elvégzett primer kutatásomat, azaz interjúkból kinyert információkat, tapasztalatokat, következtetéseket fogom ismertetni. A controllingrendszer elemzéshez további segítséget nyújtottak a cég belső dokumentumaiból kinyert adatok és mutatószámok.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Ilyés Csaba István
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK
Turoczi Angelika
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: controller, controlling, controlling tervezés, controllingrendszer, controllingtevékenység, elemzés(ek), elemzési módszerek, tervezés a vállalkozásoknál, vállalati tervezés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 10:08
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 10:08

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet