A büntetés-végrehajtás, mint közszolgáltatás. A Közép-Dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet gazdálkodása 2019-2020.

Csibrik Annamária (2022) A büntetés-végrehajtás, mint közszolgáltatás. A Közép-Dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet gazdálkodása 2019-2020. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Csibrik_Annamária_DFNEKR.pdf] PDF
Csibrik_Annamária_DFNEKR.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_O_Csibrik_Annamária.pdf] PDF
BA_O_Csibrik_Annamária.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (206kB)
[thumbnail of Csibrik Annamária.pdf] PDF
Csibrik Annamária.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (434kB)
[thumbnail of Szakdolgozat bírálat Csibrik Annamária.pdf] PDF
Szakdolgozat bírálat Csibrik Annamária.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (639kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájának egy közszolgáltatást választottam, a büntetés-végrehajtást, amely a COFOG besorolás Közrend és közbiztonság főcsoportjába tartozik. Dolgozatom elején a bevezető gondolatok között három hipotézist fogalmaztam meg azzal kapcsolatban, hogy a 2020. és 2021. években a koronavírus-járvány miatt tapasztalt gazdasági nehézségek milyen hatással voltak az általam választott területre. Ezek a hipotézisek a fogvatartottak foglalkoztatására létrehozott gazdasági társaságok eredményességéről, a börtönökön belüli teljes foglalkoztatottság eléréséről, illetve a megvalósult beruházásokról szólnak. Célom az volt, hogy ezeket a feltételezéseket alátámasszam vagy megcáfoljam, igazoljam őket tézisekkel, amelyre a dolgozat végén került sor. Záró dolgozatomban elsőként bemutattam általánosságban a közszolgáltatásokat és finanszírozásuk módjait. Ezeket a módokat a büntetés-végrehajtásra vetítve körbejártam. Az éves költségvetési törvények és zárszámadásokat értelmezve összegyűjtöttem, hogy a 2019-2021. években milyen célok milyen tettekkel valósultak meg a büntetés-végrehajtási szervezetben. Ezekben az években fő célja volt a szervezetnek a férőhelybővítés, a teljes foglalkoztatottság és a koronavírus-járvány elleni védekezés. A következő fejezetben a büntetés-végrehajtási szervezetet és a szervezethez tartozó gazdasági társaságok tevékenységét ismertettem. A Közép-Dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet 2019. és 2020. évre vonatkozó éves költségvetési beszámolóját elemeztem és hasonlítottam össze. Az elemzés során az intézet vagyoni és pénzügyi helyzetének kimutatására az éves költségvetési beszámolóban található mérleg és eredménykimutatást használtam fel. A baracskai objektum bevételeit és kiadásait is összehasonlítottam a vizsgált időszakban.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
dr. Gárdos Csaba Ferenc
Belső
Mesteroktató; Pénzügy Tanszék; PSZK
Vasas-Varga Vivien
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: állami költségvetés, beszámoló(k) elemzése, büntetés végrehajtási intézet, gazdasági társaság(ok), koronavírus-járvány (COVID-19), közszolgáltatás(ok)
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Ápr. 21. 10:08
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 21. 10:08

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet